Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Τον Ιανουάριο η έκδοση του ομολόγου, μέχρι τον Δεκέμβριο τιτλοποίηση και επιχειρησιακό σχέδιο McKinsey

Θοδωρής Παναγούλης
Αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων παρεμβάσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η έκδοση ομολόγου που θα εξασφαλίσει στη δημόσια εταιρία πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές, αναμένεται περί τις αρχές του χρόνου, γύρω στον Ιανουάριο.
Αν και οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές, με το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου να κινείται στα επίπεδα του 1,5 με 1,7%, εντούτοις η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να επιλέγει την εφαρμογή πρώτα των υπολοίπων μέτρων διάσωσής της και έπειτα την έξοδο στις ξένες αγορές.
Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, επειδή θέλει να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων.

Έτσι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων της διοίκησης της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει:
  1. Το κλείσιμο των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου μαζί με την έκθεση του ορκωτού λογιστή, γύρω στις 24 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την οικονομική ανόρθωση της επιχείρησης.
  2.  Τις νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την απόδοση των παλιών οφειλών, περί τα 200 εκ. ευρώ, από ΥΚΩ που παρείχε η ΔΕΗ το 2011 αλλά και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ γύρω στον Οκτώβριο με Νοέμβριο.
  3. Την τιτλοποίηση του πρώτου πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών της δημόσιας εταιρίας με απλήρωτους λογαριασμούς 60 ημερών, ώστε να αντληθούν απαραίτητα κεφάλαια από ξένα funds. Η πράξη αυτή αναμένεται το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.
  4. Την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ από την McKinsey, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της εταιρίας θα συμπεριλάβει τις παραπάνω ενέργειες, μαζί με εκείνη της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του ομολόγου, ώστε να είναι πιο πειστική απέναντι στις αγορές για τις προοπτικές ανάπτυξής της. 

https://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου