Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Σηκώνει «τοίχο» η ΔΕΗ στις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ

 https://energypress.gr

Θοδωρής Παναγούλης

Στη σύγκρουση συμφερόντων και στα συστήματα αποθήκευσης πάνω σε δίκτυα, μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά, αποδίδεται η «πόρτα» που εδειξε η ΔΕΗ προς τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ. Τόσο η State Grid, στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, όσο και μια άλλη κινεζική εταιρεία, που όχι μόνο συμμετείχαν στο market test για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά φέρονταν και έτοιμες να τον διεκδικήσουν, ενημερώθηκαν από την ΔΕΗ ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Σε τι συνίσταται αυτή; Στην περίπτωση της State Grid στο γεγονός ότι όπως αναφέρει και η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, η συμμετοχή εταιρειών, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν conflict of interest και άρα μένουν εκτός της διαδικασίας. Ο όρος αυτός δεν είχε μπει τυχαία στον διαγωνισμό, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα κάθε εταιρεία δικτύου, είτε της υψηλής τάσης, όπως ο ΑΔΜΗΕ, είτε της μέσης και χαμηλής, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες στον ανταγωνισμό σε μια σειρά από υπηρεσίες ηλεκτρισμού, όπως η αποθήκευση (storage).

Η αγορά των συσσωρευτών πάνω στα δίκτυα με δυνατότητα να απορροφούν και να εγχέουν ενεργό ή άεργο ισχύ αναπτύσσεται με ραγδαίες ταχύτητες διεθνώς, στο χώρο μπαίνουν όλες οι εταιρείες και κατά κοινή παραδοχή, η αποθήκευση θεωρείται το μέλλον στην ενέργεια διεθνώς.

Εκείνο που προς το παρόν απουσιάζει ακόμη στην Ελλάδα είναι το θεσμικό πλαίσιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην δρομολόγηση της σημαντικής αυτής εκκρεμότητας για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, δηλαδή την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα καθορίζει το πως θα συμμετέχουν στην αγορά οι μονάδες αποθήκευσης, πως θα αμοίβονται, ποιές υπηρεσίες θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, κ.ό.κ.

Στην πράξη, κατ' αντίστοιχο τρόπο με την ενέργεια που θα παράγουν οι μονάδες, έτσι θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και θα αμοίβεται, και η ενέργεια που θα συσσωρεύουν οι μπαταρίες σε δίκτυα. Αρνούμενη επομένως η ΔΕΗ να επιτρέψει στην State Grid την είσοδο στο ΔΕΔΔΗΕ, περιφρουρεί κατ' ουσία την δυνατότητά της να παρασχει μελλοντικά παρόμοιες υπηρεσίες, για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα έχει ανταγωνιστή, εν προκειμένω τον ΑΔΜΗΕ.

Κάπως έτσι, η επιχείρηση ύψωσε «τοίχο» στη State Grid, ενώ το ίδιο έκανε και σε έτερη κινεζική εταιρεία που φαίρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό. Αιτία, το γεγονός ότι έχει τον ίδιο βασικό μέτοχο με την πρώτη, δηλαδή το κινεζικό κράτος, επομένως και εδώ προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Στο δια ταύτα του διαγωνισμού, η ΔΕΗ αναμένει εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος από τέσσερις έως έξι επενδυτικές κοινοπραξίες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κατά την διοίκηση της επιχείρησης, η συμμετοχή ενός τέτοιου αριθμού επενδυτών κρίνεται ως φυσιολογική αλλά και θετική εξέλιξη. Σημειωτέον ότι οι πληροφορίες ήθελαν στο market test που προηγήθηκε από τους συμβούλους της ιδιωτικοποίησης σε σύνολο 50 ερωτηθέντων να δείχνουν προκαταρκτικό ενδιαφέρον 19.

Αρχειοθήκη ιστολογίου