Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Κοφινάς (ΔΕΗ): Διαθέτουμε τα εχέγγυα να σχεδιάσουμε σωστά την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης

energypress.gr

Μιχάλης Μαστοράκης

Ένα νέο τρόπο ζωής σε σχέση με το περιβάλλον συνιστά η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης που μάλιστα συνδυάζει την εφαρμογή λύσεων αιχμής υπό την «ομπρέλα» της εν γένει ψηφιοποίησης, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, Κυριάκος Κοφινάς, μιλώντας στο συνέδριο της ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιείται σήμερα από την HAEE.

Ειδικότερα, ο κύριος Κοφινάς ανέφερε πως παρά την έλλειψη εμπειρίας σε επίπεδο υλοποίησης, ωστόσο, διαθέτουμε τα «εχέγγυα» να υπάρξει ορθός και λειτουργικός σχεδιασμός της ηλεκτροκίνησης τόσο στον ηπειρωτικό χώρο, αλλά και στα νησιά της χώρας, προωθούμενη στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για πράσινα και έξυπνα νησιά.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αστυπάλαιας, όπου, βρίσκεται σε εξέλιξη το project μετατροπής του νησιού σε πράσινο και έξυπνο νησί, ικανό να προσελκύσει στον ίδιο δρόμο και άλλες ακριτικές νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι κινήσεις και σχεδιασμοί των αρμόδιων φορέων τόσο από πλευράς κράτους όσο και από πλευράς αγοράς θα πρέπει να εστιάσουν σε πέντε βασικές περιοχές-προκλήσεις. Αυτές, εν συντομία, είναι η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να διασφαλίζεται ο επαρκής και ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός, η αντιμετώπισης της διακύμανσης της ζήτησης λόγω του στοιχείου της εποχικότητας, ο προσδιορισμός σε ανάγκες φόρτισης και σε συστήματα αποθήκευσης. Πέμπτη περιοχή που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η ενσωμάτωση και προώθηση ψηφιακών λύσεων με πρόθεση επέκτασης πέραν της ηλεκτροκίνησης.

Πηγή: Από την παρουσίαση του κυρίου Κοφινά

Έτερο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει στο σχεδιασμό για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα νησιά είναι το που θα μπούν οι μονάδες φόρτισης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των σημείων ενδιαφέροντος. Τέτοια μπορεί να είναι οι υποδομές εισόδου και εξόδου (λιμάνια, αεροδρόμια), τα αξιοθέατα του νησιού, τα σημεία προορισμού όπως είναι για παράδειγμα οι παραλίες.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος, η μελέτη για την ηλεκτροκίνηση και τον εξηλεκτρισμό του νησιού, μιλώντας για την Αστυπάλαια, είναι πολύ σημαντικό βήμα για την συνέχεια και την όλη επιτυχία του εγχειρήματος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου