Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μενεγάτος: Ποιές παρεμβάσεις δρομολογεί ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση στα νησιά

 

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε ένα από τα σημαντικότερα «κεφάλαια» στο χαρτοφυλάκιο του ΔΕΔΔΗΕ εξελίσσεται η «πράσινη μετάβαση στα Νησιά» και ιδίως τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, για τα οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης, όπως αποκαλύπτεται από μια σειρά παρεμβάσεις που πραγματοποιεί ή σκοπεύει να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο συνέδριο της ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιήθηκε χθές διαδικτυακά από την HAEE, o Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Ηρακλής Μενεγάτος, αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις και το σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, αναφορικά με την

απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών και που στόχο έχουν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και μετριάζοντας τυχόν αστοχίες και προβλήματα, τα οποία δύναται να απειλήσουν την ισορροπία του συστήματος και την ομαλή τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων.

Ειδικότερα, ως διαχειριστής, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη υποδομών SCADA EMS σε 27 ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ μέσω των οποίων διασφαλίζεται η εποπτεία ολόκληρου του μίγματος παραγωγής και ο έλεγχος των κατανεμόμενων και μερικώς ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ. Αυτό συμβαίνει μέσω της ανάπτυξης αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψη τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί εγκαταστάσεις σε 16 από τα 27 ηλεκτρικά συστήματα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα εντός του 2021. Κατόπιν των παραπάνω παρεμβάσεων από πλευράς Διαχειριστή και προϊόντος του σχετικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η διείσδυση των ΑΠΕ δύναται να αυξηθεί από 20% του μίγματος παραγωγής κατά μέσο όρο σήμερα σε ποσοστά έως και 50% μέσα στα επόμενα χρόνια.  

Παράλληλα, με την ίδια στόχευση λειτουργεί η ανάπτυξη του κέντρου ελέγχου δικτύων νησιών που προωθείται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού τηλεχειρισμών στους σταθμούς υψηλής προς μέση τάση και στους σταθμούς παραγωγής με στόχο την καλύτερη εποπτεία και διαχείριση του δικτύου ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία στα οποία συνδέονται σταθμοί ΑΠΕ.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει έργα βελτίωσης δικτύων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως είναι:  

  • Εγκατάσταση πηνίων
  • Κέντρο διανομής Αγίου Νικολάου
  • Βελτίωση της γραμμής Νότιας Ρόδου

Υβριδικά έργα 

Την εικόνα συμπληρώνουν τα υβριδικά έργα και κυρίως η πληθώρα των σχεδιαζόμενων έργων αυτής της κατηγόριας από επενδυτές και τα οποία «ταιριάζουν» στα δεδομένα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο υβριδικά συστήματα. Το ένα βρίσκεται στην Τήλο και ανήκει στο ηλεκτρικό σύστημα Κω-Καλύμνου. Αποτελείται από αιολικό και φωτοβολταϊκό με μπαταρίες και εγγυημένης ισχύος 400 kW. Το δεύτερο βρίσκεται στην Ικαρία και είναι συνδυασμός αιολικού με αντλησιοταμίευση, εγγυημένης ισχύος 2,5 MW.

Σε ότι αφορά τα «σχεδιαζόμενα» έργα, ο κύριος Μενεγάτος ανέφερε πως 51 παραγωγοί έχουν υποβάλει στο ΔΕΔΔΗΕ αιτήματα για την έκδοση μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, ενώ, τους 147 φτάνουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, για τους οποίους, το προσεχές διάστημα, αναμένεται να εκδοθούν προσφορές σύνδεσης από την διαχειριστή, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες περιθωρίων για όλες τις τεχνολογίες για 10 νησιά με την αντίστοιχη εισήγηση να έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ, ενώ, ετοιμάζονται μελέτες για τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, αποστέλλοντας τις σχετικές εισηγήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου