Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Εξι «καυτές» πατάτες για τον νέο Υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα

www.euro2day.gr

Χρ. Κολώνας

Ανοικτά μέτωπα στον ενεργειακό τομέα καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η επιλογή του στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη, δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι ένας εκ των λίγων στην κυβέρνηση που έχει γνώση της αγοράς ενέργειας. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το είχε διαχειριστεί και όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση έχοντας σε συνεργασία με τον κ. Χατζηδάκη και σε συνεννόηση και με τον Γεράσιμο Θωμά από τις Βρυξέλλες διαμορφώσει τις πολιτικές για τη διάσωση της ΔΕΗ, με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, αλλά και το πακέτο της απολιγνιτοποίησης και των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Τρικαλινός πολιτικός αναλαμβάνει τον τομέα της ενέργειας παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχο του και αντιπρόεδρο της ΝΔ έξι «καυτές» πατάτες:

Target model

Η εφαρμογή του target model από την 1η Νοεμβρίου δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δηλαδή την αποκλιμάκωση των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος. Αντίθετα, οι αρρυθμίες είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς με την αγορά εξισορρόπησης να έχει ξεφύγει σε ότι αφορά την αύξηση του κόστους όλο το προηγούμενο διάστημα και εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης μόλις τις τελευταίες 15 ημέρες. Οι επιπτώσεις αυτού του διαστήματος ήδη έχουν αποτυπωθεί στα τιμολόγια της μέσης τάσης, με ανατιμήσεις, ενώ δεν αποκλείεται το κόστος να μετακυλιθεί στα νοικοκυριά μέσα από τις ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδεχόμενο να εκτοξευτεί το κόστος ενέργειας σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση είναι ορατό, και ο νέος υπουργός Ενέργειας καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή.

Σχέσεις ΔΕH – Βιομηχανίας

Φως στο τούνελ δεν φαίνεται και από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στη δημόσια εταιρία και τις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ένα όριο δύο μηνών στις διαπραγματεύσεις με τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Προθεσμία που, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, ισοδυναμεί είτε με αποδοχή των «τσουχτερών» προτάσεων της δημόσιας εταιρείας στις συμβάσεις ρεύματος, είτε με παύση εκπροσώπησης τους.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από τη βιομηχανία.

Αποκρατικοποιήσεις

Ανοικτά είναι και τα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών ΔΕΚΟ, όπως των δύο ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, όπου οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών προγραμματίζονται για την Άνοιξη. Οι δύο διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ έχουν πάρει παράταση μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, λήγει και η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε εξέλιξη είναι και η παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.

Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο στις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις εντούτοις η θετική έκβαση των διαγωνισμών αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Η απολιγνιτοποίηση

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται και το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Και πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή του master plan για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Έχουν προταθεί επενδύσεις, αλλά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή χωροταξικών ρυθμίσεων και κινήτρων για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμα. Όπως επίσης και η άντληση των κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία.

Οι ΑΠΕ

Η «πράσινη» ενέργεια είναι επίσης στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και ο προγραμματισμός προβλέπει την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να απορροφηθεί όλο αυτό το αιολικό και φωτοβολταϊκό δυναμικό.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και τα επόμενα στάδια για τις 13 παραχωρήσεις προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού στις τιμές του αργού πετρελαίου έχουν παγώσει τις όποιες επενδυτικές δραστηριότητες, ωστόσο οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα αξιοποίησης των κοιτασμάτων αναμένουν ένα σινιάλο που να φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των δραστηριοτήτων τους.


Αρχειοθήκη ιστολογίου