Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

K.Mασούρας: "Ζήτημα επιβίωσης για τον ΔΕΔΔΗΕ η άμεση ανανέωση του Προσωπικού του"


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Την Πέμπτη 28 /01 /2021  και ώρα: 10.00 συνεδρίασε το Δ.Σ του ΔΕΔΔΗΕ και συζητήθηκαν τα εξής θέματα Ημερήσιας Διάταξης:


1.   Διαγωνισμός αριθ. 501808/5.12.2019 για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης, συντήρησης και ενίσχυσης ξύλινων στύλων σε 59 Διοικητικές Περιοχές της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε

-      Ματαίωση τμημάτων του πιο πάνω διαγωνισμού.

-      Ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για την ανάθεση της υπόψη παροχής υπηρεσιών στα υπόλοιπα τμήματα αυτού.

    Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη.  

    (Αντιλαμβανόμενοι ως ΔΣ την αναγκαιότητα να υπάρχει εξοπλισμός και τεχνογνωσία στην Εταιρεία, ένα ποσοστό σε ετήσια βάση να γίνεται από δικό μας προσωπικό.)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

      1.την απόρριψη της οικονομικής προσφοράς του οικονομικού φορέα ΤΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ (BALKAN ELECTRIC) ως μη παραδεκτής, λόγω ουσιώδους απόκλισής της ως προς τη μορφή από τις απαιτήσεις των όρων του διαγωνισμού αριθ. 501808/5.12.2019 για την παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης, συντήρησης και ενίσχυσης ξύλινων στύλων σε 59 Διοικητικές Περιοχές της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.,

      2.τη μερική ματαίωση του διαγωνισμού αριθ. 501808/5.12.2019, για τμήματα αυτού ως εξής:

     2.1 «ΔΠΚΕ/Περιοχή Αλιβερίου», « ΔΠΚΕ/Περιοχή Λειβαδιάς», «ΔΠΠ-Η/Περιοχή Αγρινίου», «ΔΠΠ-Η/Περιοχή Άρτας», «ΔΠΠ-Η/Περιοχή Κέρκυρας», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Θεσσαλονίκης», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Αλεξανδρούπολης», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Καστοριάς», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Κομοτηνής», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Ξάνθης», «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Πολυγύρου», «ΔΠΝ/Περιοχή Δυτικών Κυκλάδων» και «ΔΠΝ/Περιοχή Σύρου», για τα οποία δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

     2.2 «ΔΠΜ-Θ/Περιοχή Φλώρινας», για το οποίο δεν υποβλήθηκε καμία παραδεκτή προσφορά.

     2.3 «ΔΠΚΕ/Περιοχή Άμφισσας», για το οποίο δεν υπήρξε παράταση ισχύος της μοναδικής προσφοράς που υποβλήθηκε.

      3. την ανάδειξη, ως προσωρινών αναδόχων, για τα υπόλοιπα σαράντα τέσσερα (44) τμήματα του πιο πάνω διαγωνισμού, των οικονομικών φορέων, όπως αναλυτικά αναγράφεται στον συνημμένο στην εισήγηση αριθ. ΔΥΠΜ/3/22.1.2021 Πίνακα Προσωρινών Αναδόχων..

      4. ότι η πιο πάνω ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων γίνεται σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού αριθ. 501808/5.12.2019 και τις προσφορές των υπόψη οικονομικών φορέων.

      5. τον ορισμό των Διευθυντών των           Περιφερειών ή, κωλυομένων τούτων, τω Βοηθών Διευθυντών τω Περιφερειών για την υπογραφή, για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., των σχετικών Τευχών των Συμβάσεων με τους υπόψη οικονομικούς φορείς.  

      6. την εξουσιοδότηση των Διευθυντών των Περιφερειών ή, κωλυομένων τούτων, των Βοηθών Διευθυντών των Περιφερειών για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης εργασιών και τη γνωστοποίησή της στους αναδόχους με σχετική έγγραφη ειδοποίηση,

 7. την εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Ψηφιοποίησης ως αποφαινόμενου οργάνου για την έκδοση απόφασης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης των προσωρινών αναδόχων, είτε κατακύρωσης είτε ματαίωσης της διαδικασίας.   

 

2.   Διαγωνισμός αριθ. 517808/25.10.2018 για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας για τις ανάγκες τηλεμέτρησης «έξυπνων» ηλεκτρονικών μετρητών Χ.Τ. με κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας. Μερική ματαίωση του πιο πάνω διαγωνισμού κατά τροποποίηση της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 2478/21.11.2019.

     Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει, την τροποποίηση της Απόφασης του Δ.Σ με αριθμ. 2478/21.11.2019 ως προς την ανάδειξη του Οικονομικού Φορέα «COSMOTE-ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.» ως Προσωρινού Αναδόχου για τον Πίνακα Β’ του διαγωνισμού με αριθμ.517808/25.10.2018 και τη ματαίωση του διαγωνισμού ως προς τον υπόψη Πίνακα λόγω μεταβολής αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ.

 

3.    Λύση σύμβασης εργασίας εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις  συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας. Κίνητρο οικειοθελούς αποχώρησης, αποζημίωση εργαζομένων. Μερική τροποποίηση και συμπλήρωση της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 3316/18.12.202.

Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

1.Τη μερική  τροποποίηση της υποπαραγράφου 2.1.2 ως και τη συμπλήρωση της υποπαραγράφου 2.1.3 στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αρ. 3316/18.12.2020 και τη διαμόρφωσή τους ως εξής:

«2.1.2 Όσοι έχουν γεννηθεί από 01.01.1959 έως και 28.02.1959, θα αποχωρήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, ήτοι έως και 31.03.2021 διά υποβολής παραιτήσεως. Σε αντίθετη περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας των ως άνω εργαζομένων θα καταγγέλλονται σταδιακά, αρχής γενόμενης από τις 30.04.2021 και κατά προτεραιότητα, από τους μεγαλύτερους σε ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησης τους, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του Ν.1387/1983, όπως εκάστοτε ισχύει.

2.1.3 Όσοι έχουν γεννηθεί από 01.03.1959 έως και 31.12.1959, θα αποχωρούν στο τέλος του μήνα που συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις της υποπαραγράφου 1.1.

 Σε αντίθετη περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας των πιο πάνω εργαζομένων θα καταγγέλλονται από τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας του μήνα που συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις της υποπαραγράφου 1.1 της παρούσας απόφασης, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του Ν.1387/1983, όπως εκάστοτε ισχύει».     

2. Κατά τα λοιπά, οι όροι και οι προϋποθέσεις όπως ορίζονται στην απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου  υπ’αριθμ. 3316/18.12.2020.

 

 

4.   Υποβολή προς έγκριση των Κανονισμών Λειτουργίας της Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων και της Επιτροπής Ελέγχου και Προμηθειών.

Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη.

 

5.   Πλαίσιο χορηγούμενων οικονομικών διευκολύνσεων, μέσω της χορήγησης έντοκων δανείων, στο προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Μερική τροποποίηση της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 600/23.3.2017.

Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει:

1.-Την έγκριση, κατά μερική τροποποίηση της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 6002/23.3.2017, του πλαισίου οικονομικών διευκολύνσεων, μέσω της χορήγησης έντοκων δανείων στο προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ως εξής:

1.1 την τροποποίηση των περιπτώσεων (δ) και (ε) της υποπαραγράφου 1.1 της πιο πάνω απόφασης ως εξής:

-Δαπάνες κύριας/ιδιοκατοικούμενης ιδιόκτητης κατοικίας.

δ)Για αποδεδειγμένες δαπάνες επισκευής κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, ιδιοκτησίας του μισθωτού ή του/της συζύγου, που καθίσταται αναγκαία εξαιτίας ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα). Καταβαλλόμενο ποσό (έως) 4.500 ευρώ.

ε)Για αποδεδειγμένες δαπάνες επισκευής κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, ιδιοκτησίας του μισθωτού ή του/της συζύγου, για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Καταβαλλόμενο ποσό (έως) 3.000 ευρώ.  

1.2 την επαναδιατύπωση της υποπαραγράφου 1.5 της πιο πάνω απόφασης ως εξής:

«1.5 Τα ως άνω δάνεια χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο προς οικονομική διευκόλυνση των μισθωτών και των οικογενειών τους, με χαμηλό σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια αποπληρωμής τους και χωρίς οικονομικό όφελος για την Εταιρεία. Για το λόγο αυτό θα συνομολογείται ρητά στη σχετική Σύμβαση ότι ο δανειοδοτούμενος μισθωτός παραιτείται από τη δυνατότητά του να αιτηθεί την υπαγωγή του στη διαδικασία των άρθρων 75 επ. του Ν. 4738/2020.

Επιπλέον, ο μισθωτός θα δηλώνει ότι το ποσό της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής θα παρακρατείται κάθε μήνα από τη μισθοδοσία του και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση πλήρους αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού με τη λύση της Σύμβασης εργασίας του καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Σε περίπτωση οφειλόμενης αποζημίωσης εκ μέρους της Εταιρείας, αυτή θα συμψηφίζεται με το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό εκ μέρους του μισθωτού από χορήγηση δανείου.»

2. όπως, κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στην απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 600/23.3.2017.

 

6.   Υποβολή προς έγκριση πρόσβασης της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στην υπηρεσία Internet Banking των τραπεζών.

Απόφαση Δ.Σ ομόφωνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

1.    Την έγκριση της προσαρμογής της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ. 15/12.2.2015, ως προς τη διενέργεια συναλλαγών με Internet Banking, στις οργανωτικές αλλαγές της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

2.    Την έγκριση του συνημμένου στην παρούσα απόφαση υποδείγματος πρακτικού Διοικητικού Συμβουλίου που ζητείται από την Τράπεζα EROBANK A.E., με ορισμό του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Ταμειακού Προγραμματισμού κ. Δημητρίου Γκούβα, ως εναλλακτικών Ειδικών Εκπροσώπων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για τη χρήση του Internet Banking. 


Σημείωση:

-Ζήτησα να γίνει παρουσίαση για την εξέλιξη των στρατηγικών έργων.

-Ζήτησα να γίνει επίσπευση των προσλήψεων για τρίμηνες συμβάσεις.

-Ζήτησα ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού για τις νέες προσλήψεις καταθέτοντας  Προ Ημερησίας Διάταξης την παρακάτω επιστολή:

 

  Ζήτημα επιβίωσης για τον ΔΕΔΔΗΕ η άμεση ανανέωση του Προσωπικού του

 

Αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε εσάς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την αγωνία μου για ένα θέμα που ενώ φαινόταν ότι θα είχε ευτυχή κατάληξη, η πραγματικότητα δυστυχώς μέχρι σήμερα μας διαψεύδει. Αναφέρομαι και πάλι στην άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού για την Εταιρεία, του απολύτως απαραίτητου σε πρώτη φάση. Αρνούμαι πλέον να μπω στη συζήτηση για το τι έφταιξε, το τι φταίει και υπάρχει αυτή η δραματική καθυστέρηση, η οποία παραλύει τη δυνατότητα της Εταιρείας να ανανεώσει το έμψυχο δυναμικό της.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα, διανύει μία περίοδο ραγδαίων και έντονων αλλαγών. Η αγορά ενέργειας βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη μεταβατική της περίοδο. Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ είναι καθοριστικός και καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο  περιβάλλον με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις, με νέους ρόλους σε ένα ευρύ φάσμα νέων πεδίων  (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα).

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο ΔΕΔΔΗΕ στις πιο πάνω απαιτήσεις  οφείλει να υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα απαραίτητα στρατηγικά έργα υποδομών και να προχωρήσει στην επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του με νέο εξειδικευμένο προσωπικό. Στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού τα δεδομένα λαμβάνουν άσχημη τροπή μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που δημιούργησαν ένα κύμα ομαδικών αποχωρήσεων ( βλ. σημείωση).

Αποτέλεσμα, συνάδελφοι, επαγγελματίες με μεγάλη πείρα, να φεύγουν χωρίς να φροντίζει η υπηρεσία να τους αντικαθιστά , χάνοντας έτσι πολύτιμη τεχνογνωσία, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις νέες γενιές των εργαζομένων που θα έρθουν να εργαστούν στην Εταιρεία.

Όλοι οι σύγχρονοι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής οφείλουν να είναι στελεχωμένοι με δικό τους μόνιμο προσωπικό καλά αμειβόμενο και εκπαιδευμένο, με ισχυρή εταιρική κουλτούρα και αποτελεσματικότητα. Γι αυτό θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου των μισθολογικών απολαβών, ειδικά των νεότερων και να παράσχουμε επαρκή εκπαίδευση πριν την ενσωμάτωσή τους στην παραγωγική μας δραστηριότητα.

Δεν είναι λύση η εργολαβοποίηση των υπηρεσιών μας. Θα πρέπει τις βασικές του δραστηριότητες όπως αυτές θα προσδιοριστούν από την Εταιρεία και θα παρουσιαστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο να τις εκτελεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι να τις παραχωρεί σε εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα, όπως άλλωστε έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Δεν επιτρέπεται, βασικές εργασίες και δραστηριότητες που ανήκουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας, που και ο ίδιος ο ενεργειακός νόμος (4001/2011) παραχωρεί αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ, να δίνονται σε τρίτους από εμάς τους ίδιους, που πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και μία ανώφελη και ανέξοδη παραχώρηση της τεχνογνωσίας μας, γεγονός που μπορεί να καταστεί μελλοντικά βλαπτικό για την Εταιρεία μας.

Η έντονη εργολαβοποίηση αυξάνει το κόστος, δημιουργεί εξαρτήσεις, αφαιρεί τεχνογνωσία και εξαφανίζει βέλτιστες πρακτικές

Γι’ αυτό αποτελεί πλέον άμεση και επιτακτική ανάγκη να προβεί η Εταιρεία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες πριν να είναι πλέον πολύ αργά.

Σημείωση:    

Αποχωρήσεις εργαζομένων κατά την τελευταία τριετία:

2018:375

2019:455

2020:410

ΣΎΝΟΛΟ:1240  

 

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου