Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Tις επόμενες εβδομάδες οι υπογραφές της ΔΕΗ με Pimco για τα κεφάλαια της «μεγάλης» τιτλοποίησης - Τι ποσά εισρέουν στα ταμεία

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

Ζήτημα μερικών εβδομάδων θεωρείται η υπογραφή μεταξύ ΔΕΗ και Pimco για την συμφωνία καταβολής των πρώτων κεφαλαίων της μεγάλης τιτλοποίησης, αυτής για τις οφειλές 90 ημερών και άνω.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα πρώτα 200 από τα συνολικά 300 εκατ ευρώ της συγκεκριμένης συναλλαγής αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Οσο για την είσπραξη των παραπάνω ποσών, αυτή θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ως γνωστόν, οι καταβολές τόσο από το «μικρό», όσο και από το «μεγάλο» πακέτο, γίνονται τμηματικά, οι εισπράξεις για την ΔΕΗ κτίζονται σταδιακά. Είναι ο τρόπος που δουλεύουν τέτοιες συναλλαγές, με τον πωλητή να βλέπει τα κεφάλαια να μπαίνουν τμηματικά στα ταμεία του, ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών, κατ’ αντιστοιχία με την πορεία μεταβίβασης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον αγοραστή.

Τόσο τα συγκεκριμένα ποσά, όσο και τα 150 εκατ ευρώ που είχε εισπράξει τον Νοέμβριο η ΔΕΗ από την πρώτη συναλλαγή της «μικρής» τιτλοποίησης με την JP Morgan, συνιστούν μια πρώτη «μαγιά» για την χρηματοδότηση τμήματος των επενδυτικών της πλάνων.

Αθροίζοντας συνολικά και τις δύο τιτλοποιήσεις προκύπτει ένα ποσό γύρω στα 500 εκατ ευρώ. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς γραμμές χρηματοδότησης, όπως αυτή που σύναψε με την EBRD τον Νοέμβριο, ύψους 160 εκατ, τμήμα της περυσινής της κερδοφορίας αφού αφαιρεθεί η αποπληρωμή παλαιών οφειλών σε διαχειριστές, ποσά που θα εξοικονομήσει φέτος από το «σβήσιμο» λιγνιτικών μονάδων (Καρδιά 3,4, Μεγαλόπολη 3), μαζί με μια τυχόν έξοδο στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η επιχείρηση συσσωρεύει μια πολύ ισχυρή δύναμη πυρός για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου.

Η είσπραξη όσων προσδοκά η ΔΕΗ από τις τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών με JP Morgan και Pimco θεωρείται ίσως το πιο προχωρημένο θέμα από το σύνολο των εκκρεμοτήτων που περιλαμβάνει η ατζέντα της σε αυτή την αρχή της νέας χρόνιας. Τα υπόλοιπα είτε έχουν ακόμη δρόμο μπροστά (όπως τα βιομηχανικά τιμολόγια, όπου έχει δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου), είτε υπαγορεύονται από όρους εμπιστευτικότητας (επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες), είτε οι συζητήσεις που διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση (αποζημίωση για τις λιγνιτικές μονάδες).

Αρχειοθήκη ιστολογίου