Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

"Προειδοποίηση" ΑΔΜΗΕ: Απειλή για την ασφάλεια του συστήματος οποιαδήποτε οικονομική εμπλοκή του Διαχειριστή στην Αγορά Εξισορρόπησης

Θοδωρής Παναγούλης

Η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης το τελευταίο διάστημα φανερώνει ότι δεν φταίνε ούτε ο υπολογισμός των εφεδρειών ούτε οι αλγόριθμοι εξισορρόπησης για τις αρχικές έντονες διακυμάνσεις. Εκείνο που απαιτείται είναι αυστηρή εποπτεία.

Αυτό υποστηρίζουν, μιλώντας στο energypress, πηγές του ΑΔΜΗΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που ταλανίζουν την ηλεκτρική αγορά από την έναρξη λειτουργίας του target model και εντεύθεν, αλλά και τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόσφατο ρεπορτάζ του energypress.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, το πρώτο διάστημα λειτουργίας τουTarget Model διεθνώς παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στις τιμές εξισορρόπησης. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας, ωστόσο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, διαπιστώνουμε πλέον αισθητή αποκλιμάκωση στις τιμές της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Το γεγονός αυτό, όπως λένε, αποδεικνύει στην πράξη, ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα τιμών εξισορρόπησης δεν σχετίζονται ούτε με τον υπολογισμό των εφεδρειών ούτε με τους αλγορίθμους εξισορρόπησης.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο υπολογισμός των εφεδρειών πραγματοποιείται με ενιαίο, υποχρεωτικό τρόπο από τους Διαχειριστές του ENTSO-E, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό SOGL. Επίσης, τα μεγέθη των απαιτούμενων εφεδρειών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα πριν και μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου και καθορίζονται με βάση την ασφάλεια του Συστήματος και όχι το μοντέλο της αγοράς. Άλλωστε, όπως τονίζουν, οι αλγόριθμοι εξισορρόπησης είναι εγκεκριμένοι από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας.

"Ο ΑΔΜΗΕ, ως υπεύθυνος για τη λειτουργία της αγοράς και όχι την εποπτεία της, λειτουργεί την Αγορά Εξισορρόπησης σύμφωνα με τον αλγόριθμο που υλοποιήθηκε προς πλήρη εφαρμογή του Κώδικα ο οποίος εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ μετά από επτά έτη διαβουλεύσεων. Αλλαγές σε λεπτομέρειες των αλγορίθμων γίνονται διαρκώς σε όλες τις χώρες και ο Διαχειριστής συνεργάζεται με τη ΡΑΕ όσον αφορά στη μελέτη και ανάλυση τους" αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν:

"Η μείωση των τιμών αποδεικνύει ότι αυτό που απαιτείται είναι αυστηρή εποπτεία της αγοράς. Οποιαδήποτε οικονομική εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης συνιστά ευθεία απειλή στην ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Για να εκπληρώσει τον ρόλο του ο Διαχειριστής, ως εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας θα πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι τέτοιο που να του επιτρέπει να ασχολείται απερίσπαστος με το καθήκον του αυτό".

 

 https://energypress.gr/news/proeidopoiisi-admie-apeili-gia-tin-asfaleia-toy-systimatos-opoiadipote-oikonomiki-emploki-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου