Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τους ενδιαφερόμενους του ΔΕΔΔΗΕ

 

Χρήστος Στεφάνο
energypress.gr

Σε 11 μέρες από σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει ορίσει η ΔΕΗ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΕΗ, οι επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιανουαρίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι της ΔΕΗ Goldman Sachs, Eurobank και Grant Thornton φέρονται να έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές εκ των οποίων 19 ανταποκρίθηκαν θετικά και παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα των ενδιαφερομένων που έχουν βολιδοσκοπηθεί από τους συμβούλους της ΔΕΗ για την πώληση, περιλαμβάνονται σημαντικά αμερικανικά funds  όπως Blackrock και η KKR καθώς και ευρωπαϊκά funds όπως το Ardian. Εκτός από τα funds, μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και διαχειριστές δικτύων διανομής, κυρίως από τη νότια αλλά και την κεντρική Ευρώπη. 

Ωστόσο στους ενδιαφερόμενους, δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ, η γνωστή κινεζική State Grid, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχει δημοσιοποιήσει η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η πρόσκληση τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δεν πρέπει να μην εμφανίζουν ουσιώδη σύγκρουση συμφερόντων με το ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα πάντα με την πρόσκληση οιοσδήποτε ασκεί άμεσα ή έμμεσα έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και όλες οι θυγατρικές της, εμπίπτει στην κατηγορία της σύγκρουσης συμφερόντων. 

Ο συγκεκριμένος όρος της πρόσκλησης εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι η κινεζική State Grid, στο πρόσφατο παρελθόν είχε διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται να διερευνήσει την περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, είτε μέσω της αύξησης του ποσοστού που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ, είτε διεκδικώντας την είσοδό της στον διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι από θεσμικής πλευράς δεν υπάρχει απαγόρευση για τη συμμετοχή διαχειριστών του δικτύου μεταφοράς στα δίκτυα διανομής, μοντέλο που ισχύει σε χώρες όπως οι Σκανδιναβικές. Ωστόσο πιθανή εμπλοκή της State Grid στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ πιθανόν να ήγειρε θέματα σε σχέση με την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου