Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Στα επίπεδα των 50 λεπτών η κιλοβατώρα τα τιμολόγια που ανακοινώνουν οι προμηθευτές ρεύματος

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τιμές ρεύματος για το μήνα Αύγουστο που στην περίπτωση της ΔΕΗ, θα κινούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για προφανείς συμβολικούς λόγους, ελάχιστα κάτω των 50 λεπτών η κιλοβατώρα, με την υπόλοιπη αγορά να είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα, αναρτούν σήμερα μετά τις 11 το πρωί οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους.

Η ονομαστική χρέωση της ΔΕΗ, η οποία δίνει και τον τόνο στην αγορά, αφού βάσει αυτής διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους οι προμηθευτές, λέγεται πως θα γράφει μπροστά το νούμερο…4. Ολοι οι πάροχοι θα κινούνται άνω των 50 λεπτών, κάποιοι θα ανακοινώσουν 55 λεπτά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εταιρείες με χρεώσεις πάνω από 60 λεπτά η κιλοβατώρα.

Στην αρχή, οι πάροχοι είχαν λάβει επιστολή με περιθώριο να αναρτήσουν τα τιμολόγια Αυγούστου μέχρι τις 9 το πρωί, ωστόσο πήραν προθεσμία μέχρι τις 11, προκειμένου να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμων αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του TTF.

Το κλειδί φυσικά δεν είναι το τι θα ανακοινώσουν οι εταιρείες, όσο το που θα κυμανθεί η επιδότηση από την πολιτεία, η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Επειδή με τέτοιες τιμές, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να φτάσουν οι λογαριασμοί ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, το πιθανότερο είναι ότι μετά την επιδότηση, ο οικιακός καταναλωτής θα πληρώνει τιμολόγιο κοντά στα 20 λεπτά. Δηλαδή, το κράτος θα φτάσει να του επιδοτεί ακόμη και πάνω από ένα τιμολόγιο, ήτοι κοντά στα 30 λεπτά.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σκεπτικό, βάσει του οποίου γίνονταν μέχρι και τη τελευταία στιγμή οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, με στόχο την επιστροφή των τιμών κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Εκτός των σημερινών ανακοινώσεων που αφορούν τις τιμές Αυγούστου, οι πάροχοι πρέπει από εδώ και στο εξής έως τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν πόσο θα χρεώνουν για τον επόμενο. Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου αυτά του Οκτωβρίου, στις 20 Οκτωβρίου εκείνα του Νοεμβρίου, κ.ό.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, ακριβώς προκειμένου να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου του επόμενου μήνα, οι προμηθευτές πρόκειται να επιβαρύνουν τις τιμές με ένα risk premium. Οσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα έχει η αγορά στο αέριο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το risk premium στις τιμές. Για παράδειγμα, διακυμάνσεις 20 ευρώ η μεγαβατώρα στο αέριο μεταφράζονται σε 50 ευρώ η μεγαβατώρα risk premium στο ρεύμα.

Στην πράξη, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, οι πάροχοι θα προαγοράζουν ένα τμήμα, π.χ. το 60%, από την συνολική ποσότητα ενέργειας του πελατολογίου τους για τον επόμενο μήνα, και για το υπόλοιπο 40% θα κρατούν ανοιχτές θέσεις (margin calls). Σε αυτό το ποσοστό 40%, οι προμηθευτές θα επιβάλουν ένα risk premium.

Eπίσης, πέραν της ονομαστικής χρέωσης που θα ανακοινώσει ο κάθε ένας, ακούγεται ότι κάποιοι δεν αποκλείεται να βγουν και με προγράμματα αρνητικής ρήτρας. Δηλαδή με προϊόντα που θα έχουν μια μέγιστη τιμή, για την οποία οι εταιρείες θα δεσμεύονται απέναντι στους πελάτες τους, πως αν αυτή υποχωρήσει, τότε θα τους επιστραφεί το risk premium.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, οι καταναλωτές θα πληρώνουν από τον Αύγουστο τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ θα έχουν και ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς υποχρέωση πέναλτι.

Ταυτόχρονα, οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα εισπράττουν για το ρεύμα που πωλούν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μια διοικητικά οριζόμενη τιμή. Η τιμή πλαφόν για τον Ιούλιο έχει οριστεί στα 112 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ / MWh για τις ΑΠΕ, 208,29 ευρώ / MWh για τις μονάδες λιγνίτη και 292 και 408,47 ευρώ/MWh αντίστοιχα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου. Η διαφορά που θα προκύπτει σε σχέση με την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων.

Θυμίζουμε ότι η προθεσμία για τα τιμολόγια Αυγούστου των προμηθευτών είχε παραταθεί για σήμερα 25 Ιουλίου με το σκεπτικό ότι έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου North Stream, για τον οποίο υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο θα ανοίξει μετά την 21η Ιουλίου, δηλαδή μετά το τέλος της προγραμματισμένης του συντήρησης.

Μπορεί οι ροές μεσω Nord Stream να μην διακόπηκαν εντελώς και να συνεχίζονται μειωμένες, ωστόσο οι τιμές δεν αντέδρασαν θετικά στην είδηση της «μερικής» επαναλειτουργίας του, καθώς το ρίσκο παραμένει. Η τιμή του αερίου την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε σταθερά στα επίπεδα των 160 ευρώ/ MWh.

 

 https://energypress.gr/news/sta-epipeda-ton-50-lepton-i-kilovatora-ta-timologia-poy-anakoinonoyn-simera-oi-promitheytes

Αρχειοθήκη ιστολογίου