Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Πάει δύο χρόνια πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης - Το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ισοζύγιο

energypress.gr

Χάρης Αποσπόρης

Κλειδί για την αποτελεσματική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, είναι ο λιγνίτης και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από η ΔΕΗ για τα επόμενα 2-3 χρόνια να επιμηκύνει τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας.

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο www.mononews.gr ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας:

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης έχει ήδη λάβει πρόνοια για  παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη είναι πάνω από 10%. Στόχος είναι ο λιγνίτης να φτάσει στο 17-20% συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα από 5% που ήταν, δηλαδή από 2,5 TWH ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα φτάσουμε στις 9 TWH. Άρα αυξάνοντας κατά 6 TWH ηλεκτρικής ενέργειας την ενέργεια από λιγνίτη, χρειάζονται 12 TWH φυσικού αερίου λιγότερες, διπλάσια ποσότητα από αυτή που ζητάει να περικόψουμε η Κομισιόν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη και τους επόμενους μήνες θα κορυφώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορέσει η ΔΕΗ να πιάσει το στόχο 20% στο λιγνίτη.  Όσο είναι ακριβότερο το φυσικό αέριο και είναι συμφερότερο να δουλεύει ο λιγνίτης, θα έχουμε στροφή στο λιγνίτη.

Το ΥΠΕΝ έχει κάνει ένα πλάνο για 2-3 χρόνια να υπάρχει ακόμη η λιγνιτική ενέργεια-ουσιαστικά είναι μια καθυστέρηση 2 ετών στην απολιγνιτοποίηση, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά το ορυχείο της Αχλάδας, το τι θα γίνει μετά την άρση του δικαιώματος παραχώρησης από το υπουργείο, ασχολείται η υπεύθυνη Υπηρεσία και το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τις δυνατότητες.

Μιλώντας γενικότερα για την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται και το στόχο του 2030 θα τον πετύχουμε το 2026, δηλαδή 4 χρόνια νωρίτερα. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε τις πρώτες δημοπρασίες για τα συστήματα αποθήκευσης και υπάρχει οργασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ. Τώρα το 42% της κατανάλωσης ενέργειας είναι από ΑΠΕ όταν ήταν 32-34% πριν 2-3 χρόνια και θα φτάσει το 50% τέλος του 2022. Το 62% που ήταν ο στόχος του 2030 θα έχει επιτευχθεί το 2026 και το 2030 θα έχουμε φτάσει στο 70%.

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)

Ενημέρωση, Πολιτική, Εργασιακά, Εθνικά Θέματα, Ιστορία, Ορθοδοξία, Πολιτισμός (www.ideognomi.gr)
«Προτιμώ τον θάνατον παρά να απατήσω λαόν εμπιστεύσαντα την τύχη του εις την αφοσίωσίν μου». (Ιωάννης Καποδίστριας)

Αρχειοθήκη ιστολογίου