Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Νέα σημεία για εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Νότιου Πεδίου θα διανοίξει η ΔΕΗ – Επαρκής ο εφοδιασμός του ΑΗΣ Μελίτης

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Την διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου προβλέπει ο νέος προγραμματισμός της Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ, όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Νίκου.

Ο κ. Νίκου εξήγησε ότι οι απαιτούμενες εργασίες «σε μεγάλο μέρος θα γίνουν από εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής με μικρότερη την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔΕΗ».  

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ θα προκηρύξει 6 μεγάλα έργα στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Ο κ. Νίκου  εξήγησε επίσης ότι «εδώ και 1,5 χρόνο η τροφοδοσία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην Φλώρινα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται κατά 66% από ορυκτό καύσιμο που εξορύσσει η ΔΕΗ από το ορυχείο της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΜΕΤΕ ΑΕ από το ορυχείο του Προσηλίου Κοζάνης».  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΛΚΔΜ, δεν πρόκειται να προκύψει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του ΑΗΣ Μελίτης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία Αχλάδα 1 και 2.

Αναφορικά με τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο κ. Νίκου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ επεσήμανε ότι εδώ και κάποιο διάστημα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας», η δοκιμαστική λειτουργία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.  

 energypress.gr

 

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου