Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΑΔΜΗΕ: Εννιά φορές πάνω οι εξαγωγές ρεύματος τον Ιούνιο – Σε χαμηλές πτήσεις η κατανάλωση

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Θεαματική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Οι όγκοι που πέρασαν τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας για τις αγορές της Βαλκανικής ήταν αυξημένοι κατά 805,86% και ανήλθαν στις 351 GWh έναντι μόλις σχεδόν 39 GWh τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η έκρηξη των εξαγωγών αποδίδεται στην ετεροχρονισμένη τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας, η οποία ακολουθεί με ένα μήνα καθυστέρηση την πορεία του TTF. Έτσι, οι εταιρείες εμπορίας εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ιδιομορφία με αποτέλεσμα να καταστούν ανταγωνιστικότερες στις γειτονικές της χώρας αγορές.

Βέβαια παρά την εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών, η ελληνική αγορά παρέμεινε εισαγωγική. Οι ποσότητες ρεύματος που πέρασαν στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ήταν στις 509 GWh αν και ήταν λιγότερες πάνω από 25% έναντι του περσινού μήνα. Έτσι το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν στις 158 GWh και ήταν χαμηλότερο κατά 490 GWh από τον Ιούνιο του 2021.

Αυτός ήταν και ο λόγος της μεγάλης αύξησης της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέβηκε κατά 15,02% και διαμορφώθηκε στις 4.154 GWh. Το μέγεθος της ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έκλεισε στις 4.313 GWh.

Η κατανάλωση κινήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Σημείωσε σχεδόν οριακή μεταβολή από πέρυσι τον Ιούνιο (1,22%). Παράγοντες της αγοράς παρατηρούν το μεγάλο «ψαλίδι» που έχει πέσει από τους καταναλωτές στην κατανάλωση ρεύματος ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών. 

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου