Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΥΠΕΝ: Ανώτατο όριο στις χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος με τροπολογία

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε νομοθετική παρέμβαση προχωρά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προκειμένου να «ψαλιδίσει» τις αυξήσεις στις χρεώσεις των παγίων που ανακοίνωσαν πάροχοι για τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν πηγές, είναι θέμα ωρών, ίσως και εντός της ημέρας, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων να καταθέσει σχετική τροπολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες με τις διατάξεις της θα προβλέπεται πως οι χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες της 4ης Ιουλίου. Δηλαδή της περιόδου πριν την εκκίνηση των κυβερνητικών μέτρων για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής κλπ.

Υπενθυμίζεται πως προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επέλεξαν λόγω των προαναφερόμενων παρεμβάσεων στην αγορά να ανεβάσουν τις χρεώσεις παγίων προκειμένου να κρατήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις σε όσο το δυνατό χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών η παύση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, ανεβάζουν υπέρμετρα τους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν, ως προς την πρόθεση του ΥΠΕΝ να ορίσει επί της ουσίας πλαφόν στις χρεώσεις παγίων, πως μία τέτοια ρύθμιση θα ανάγκαζε τις εταιρείες σε αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου