Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ φέτος για το δίκτυο - 15 νέα έργα ΑΠΕ ενεργοποιούνται κάθε ημέρα

 

Χάρης Αποσπόρης

Σε νέα ταχύτητα έχει μπει πλέον το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς από τα 150 εκατ. ευρώ που επενδύονταν την περίοδο 2015-2019, φέτος θα φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος, Τάσος Μάνος.

Παρουσιάζοντας το διαγωνισμό για 37 εργολαβίες κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας μόλις το 11% του δικτύου είναι υπόγειο έναντι μέσου όρου 50% στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπογείωση όλου του δικτύου διανομής θα στοίχιζε 20 δισ. ευρώ, και της μέσης τάσης 10-12 δισ. ευρώ.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει 1,6 δισ. ευρώ προϋπολογισμό, τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ θα υπερβεί τα 3 δισ. τα επόμενα έτη.

Όπως ανέλυσε ο αναπ. διευθύνων σύμβουλος, Ηρακλής Μενεγάτος, ο διαγωνισμός αφορά έργα επαναληπτικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου. Περιλαμβάνει έργα ηλεκτροδοτήσεων και συνδέσεων ΑΠΕ, ενισχύσεις και βελτιώσεις δικτύου, αντιμετώπιση βλαβών από λειτουργικές αιτίες ή φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση ζημιών από κλοπές, επιθεώρηση, συντήρηση και αντικατάσταση στύλων, επείγοντα έργα μετατοπίσεων δικτύου, αντικατάσταση μετρητών με έξυπνους μετρητές, καθώς και κλάδεμα δέντρων. Από 1η Αυγούστου ξεκινούν τα έργα με τους νέους εργολάβους, όπως κατέληξε.

Στο κρίσιμο θέμα των συνδέσεων νέων ΑΠΕ, ο κ. Μάνος τόνισε ότι το 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ ήλεγξε 1.500 αιτήσεις και συνέδεσε 200 μεγαβάτ. Συγκριτικά, το 2022 θα κλείσει με 20.000 αιτήσεις και 3.100 ενεργοποιήσεις έργων, που μεταφράζονται σε 15 νέα έργα ΑΠΕ κάθε ημέρα ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για αύξηση 313% σε σύγκριση με το 2019.

Όσον αφορά το διαγωνισμό για τους ψηφιακούς μετρητές, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Μάνος ενημέρωσε ότι έχουν γίνει επτά υποβολές από διεθνείς εταιρείες, από τις οποίες οι τρεις - τέσσερις κατατάσσονται στις δέκα καλύτερες παγκοσμίως.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου