Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Βολές από τον Παναγιωτάκη για τα ΑΔΙ, σήμα κινδύνου για τη λιγνιτική παραγωγή


Την ανάγκη να τονωθεί η λιγνιτική παραγωγή της χώρας η οποία έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Όπως αποκάλυψε, η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή θα κινηθεί φέτος στα επίπεδα των 15,5 TWh από 19,5 πέρυσι και από 30 TWh που ήταν παλιότερα.  Ζήτησε, επίσης, να τροποποιηθεί ο Κώδικας Κεφαλαίου, ώστε να μην συνυπολογίζεται στις προσφορές του Ημερήσιου Προγραμματισμού το κόστος των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα των λιγντικών μονάδων και να καταργηθεί το τέλος λιγνίτη, μετά και την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Ο κ. Παναγιωτάκης επανήλθε στο θέμα της ανάγκης χορήγησης δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου..
του άνθρακα, όπως κάνουν άλλα κράτη, λέγοντας ότι αποτελεί «στρατηγικό ζήτημα» και όρο για την ύπαρξη επαρκούς λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα, η οποία είναι απαραίτητη τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Βολές εξαπέλυσε επίσης ο κ. Παναγιωτάκης για τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (ΑΔΙ) καθώς, όπως είπε, αποκλείει την υδροηλεκτρική παραγωγή, και επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περίπου 80 εκατ. ευρώ στο 12μηνο, γεγονός που θα εξανεμίσει την ωφέλεια που έχει η ΔΕΗ από την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι η ΡΑΕ πρέπει, επιτέλους, να θεσμοθετήσει το μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος και να βασίζεται σε όρους αγοράς. «Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο, η ΔΕΗ που κατηγορείται ότι δεν θέλει το άνοιγμα της αγοράς να υπερασπίζεται τη λειτουργία της αγοράς και άλλοι να μην την θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου