Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Η χρέωση προμηθευτή και το -15% της ΔΕΗ κρατούν κολλημένη τη λιανική ρεύματος


Η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπήρξε ποτέ την προηγούμενη δεκαπενταετία, ανέφερε, μιλώντας στη χθεσινή εσπερίδα του ΙΕΝΕ ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, Ντίνος Μπενρουμπή.
Αναφερόμενος στην λιανική του ρεύματος τόνισε ότι παραμένει κολλημένη στο 85% για τη ΔΕΗ και τίποτε δεν δείχνει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει, όσο η ΔΕΗ εφαρμόζει την έκπτωση του 15% και οι προμηθευτές συνεχίζουν να επιβαρύνονται με 7 ευρώ/MWh για τη «χρέωση προμηθευτή».
Η συγκεκριμένη χρέωση (ΠΧΕΦΕΛ), είπε ο κ. Μπενρουμπή, δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ενώ θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των παρόχων, ειδικά εκείνων που δεν είναι παράλληλα και παραγωγοί. 

Ο κ. Μπενρουμπή τόνισε επίσης ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απέτυχαν πλήρως ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς σημειώνοντας μάλιστα ότι μεγάλες ποσότητες κατευθυνθήκαν σε εξαγωγές, ή στην
πορεία «πήγαν για σκότωμα».     
Σχολιάζοντας τη θέση της ΔΕΗ για συμμετοχή του λιγνίτη σε ποσοστά 25-30% στο ενεργειακό μίγμα, παρουσίασε στοιχεία για τις τιμές του διοξειδίου στο Χρηματιστήριο Ρύπων που δεν ευνοούν μια τέτοια προοπτική. Όπως είπε οι τιμές του CO2 έχουν υπερβεί κάθε πρόβλεψη, κυμαίνονται στα 13,5 ευρώ ανά τόνο και βρίσκονται σε καλπασμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2019 θα κινηθούν μεταξύ 13-17 ευρώ ανά τόνο και το 2022 θα κινούνται μεταξύ 20-31 ευρώ ανά τόνο.
Σε μια αναφορά με ιδιαίτερο νόημα, χαρακτήρισε ως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι σήμερα με τιμές CO2 στα 12,5 ευρώ τον τόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εκτοπίζουν από την ημερήσια αγορά τις μονάδες φυσικού αερίου.
Ο κ. Μπενρουμπή ευχήθηκε να ευοδωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εκτίμησε όμως ως υπερβολικές τις αναφορές σε τίμημα 500 εκατ. ευρώ ή  1 δις. ευρώ.


 https://energypress.gr/news/nt-mpenroympi-i-hreosi-promitheyti-kai-15-tis-dei-kratoyn-kollimeni-ti-lianiki-reymatos

Αρχειοθήκη ιστολογίου