Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Έρχονται νέα τιμολόγια δικτύου για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ - Μικρές μειώσεις, μικρές αυξήσεις ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτών

Θοδωρής Παναγούλης
Το πρώτο βήμα έγινε, εγκρίθηκε δηλαδή το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2018 – 2027 και σε λίγες μέρες θα γίνει το δεύτερο βήμα που αφορά την απόφαση που θα λάβει η ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια χρήσης δικτύου μεταφοράς και δικτύου διανομής. Δηλαδή τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress στο εγκεκριμένο πλέον 10ετές του ΑΔΜΗΕ το χρονοδιάγραμμα της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης είναι δεσμευτικό και προβλέπει ολοκλήρωση του έργου το 2020. Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση της διασύνδεσης
των Κυκλάδων, έργο που επισπεύδεται κατά δύο χρόνια.
Η έγκριση του 10ετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσει η ΡΑΕ στην κατάρτιση των νέων τιμολογίων μεταφοράς, καθώς τα κόστη ανάπτυξης των έργων αποτελούν σοβαρή παράμετρο για τους υπολογισμούς.
Τα νέα τιμολόγια θα ισχύουν για μια 4ετία και θα εφαρμοστούν ένα μήνα μετά την απόφαση για τον καθορισμό τους. Συνεπώς είναι σημαντικό ότι μέσα στην 4ετία παραδίδονται οι διασυνδέσεις της «μικρής» Κρήτης και της τρίτης φάσης των Κυκλάδων. Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μικρές μειώσεις και μικρές αυξήσεις, ανάλογα με την κατηγορία των καταναλωτών, ωστόσο η μεσοσταθμική εικόνα θα είναι η ίδια με τη σημερινή.
Όσον αφορά τα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται ότι οι αλλαγές δεν θα είναι, επίσης, σημαντικές. Εδώ όμως δεν θα υπάρχουν μικροαυξήσεις, και οι μικρομειώσεις θα αφορούν  μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών.
Τα τιμολόγια διανομής που θα εγκριθούν τώρα θα αφορούν το 2018 και μόνον. Υπάρχει όμως η σκέψη να υιοθετηθεί και για τον ΔΕΔΔΗΕ 4ετής ρυθμιστική περίοδος, οπότε η επόμενη απόφαση θα αφορά τιμολόγια διανομής για την περίοδο 2019 – 2022.



 https://energypress.gr/news/erhontai-nea-timologia-diktyoy-gia-admie-kai-deddie-mikres-meioseis-mikres-ayxiseis-analoga-me

Αρχειοθήκη ιστολογίου