«ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ» ΛΕΕΙ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Ως ιδιαίτερα επιζήμια χαρακτηρίζονται από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τα σενάρια που διαρρέονται περί εθελουσίας εξόδου, «μαχαίρι» σε υπερωρίες και προσλήψεις εποχικών, στη στιγμή μάλιστα που η ΔΕΗ εισηγείται για το Υπερταμείο και ο υπουργός περιβάλλοντος ετοιμάζει τη μεγάλη Εβδομάδα των παθών για την επιχείρηση, με την κατάθεση του Νομοσχεδίου για τις μονάδες προς πώληση.
Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σάκης Μάστορας, απερχόμενος γραμματέας του «Σπάρτακου», κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εθελουσία έξοδο στη ΔΕΗ, ο κ. Μάστορας τόνισε πως πρόκειται για σενάρια που διαρρέονται και αποτελούν, προφανώς, σκέψεις και σενάρια των διοικούντων και των κυβερνούντων για τη ΔΕΗ και τον τόπο . Τίποτα δεν
ισχύει σε πρακτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, τόνισε πως: «Το συνδικάτο δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσει. Και εμάς μας ανησυχούν τα όσα διαβάζουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και με την κυβέρνηση, και με τη διοίκηση της ΔΕΗ,.
Ωστόσο,  ο ίδιος χαρακτήρισε τις εν λόγω πληροφορίες ως άκρως ανησυχητικές και αυτό γιατί παρουσιάζεται πως θα φύγει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων από τα ορυχεία , κάτι που όπως τόνισε, θα σημαίνει κατακόρυφη πτώση παραγωγής. «Τελικά θα πρέπει να μας πει η διοίκηση και η κυβέρνηση , τον λιγνίτη τον χρειάζεται; Τον θέλει ως στρατηγικό καύσιμο; Τι θα κάνει; Τι θα γίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό;», αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει πως σήμερα υπάρχουν 8000 εργαζόμενοι στο «μέτωπο», στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της επιχείρησης και περί τους 1500 στα γραφεία , με τον ίδιο να αναρωτιέται αν φύγουν εργαζόμενοι του «μετώπου», οι αντίστοιχοι στα γραφεία ποιους θα υποστηρίζουν διοικητικά; Μάλιστα θέτει και το οικονομικό ζήτημα που κρύβεται πίσω από την εθελούσια έξοδο, λέγοντας πως αυτή η συζήτηση ανοίγει και την κουβέντα για το οικονομικό κομμάτι, ενώ στη ΔΕΗ υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας , τη στιγμή που η επιχείρηση πρέπει να κόψει το ρεύμα στους κακοπληρωτές και μια ενδεχόμενη εθελούσια να άνοιγε και νέα οικονομικά μέτωπα.
Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση και ο υπουργός πως ολοκληρώνεται η «διαβούλευση» με την τοπική κοινωνία και ότι στις δύο επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μονάδες προς πώληση, ο κ. Μάστορας σχολίασε δεικτικά πως το Σαββατοκύριακο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκδήλωση με τον κ. Δημητριάδη να έχει την οργανωτική ευθύνη . «Δεν συμμετείχα σε μια εκδήλωση όπου προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι . Βλέπω θετικά την εκεί δήλωση του Περιφερειάρχη , απευθυνόμενος στον κ. Δημητριάδη, ότι προσπαθούν  να πείσουν ότι είναι αποδεκτή από τον κόσμο η πώληση των μονάδων. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αυτό δεν ισχύει,. υπάρχουν οι γραμμές άμυνας από την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του Νομοσχεδίου, ενώ η ΔΕΗ όρισε γενική συνέλευση για τις 4 Μαρτίου , όπου θα πρέπει να πάρουν απόφαση για την απόσχιση, όπως είχε γίνει με τον ΑΔΜΗΕ. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε, στο μέτρο του δυνατού, να συμβούν αυτά τα πράγματα. Θα αντιδράσουμε δυναμικά, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο κόσμος αλλάζει άρδην δίπλα μας και το μόνο που μας έμεινε είναι η συναδελφοσύνη  , για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή την έρμη τη Δυτική Μακεδονία, στο ενεργειακό λεκανοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η περιοχή συνέβαλε με 124 τρις ευρώ στην παραγωγική διαδικασία της Ελλάδας , από όταν στήθηκε η ΔΕΗ και δεν πήρε σχεδόν τίποτα, όπως εκτίμησε.
Ο τοπικός πόρος πέρασε χωρίς μεγάλο αναπτυξιακό έργο, είπε επίσης, ενώ μπροστά μας είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με τον κ. Μάστορα να εκτιμάει πως το κάρβουνο πρέπει να διατηρηθεί ως στρατηγικό καύσιμο. ¨»Δεν μας φοβίζει η μεταλιγνιτική περίοδος, μας φοβίζουν οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σήμερα», εκτίμησε τέλος.


 http://www.prlogos.gr