Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Φυσικό αέριο εναντίον καλωδίου - Αλλαγή μοντέλου για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Θοδωρής Παναγούλης
Η αντικατάσταση του σημερινού ακριβού και ρυπογόνου μοντέλου ηλεκτροδότησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου που βασίζεται στις ντιζελογεννήτριες θα δρομολογηθεί εντός του 2018.
Το μοντέλο όμως που θα υιοθετηθεί είναι ακόμα ζητούμενο και η ΡΑΕ αναζητά τη βέλτιστη λύση προκειμένου να πάρει στη συνέχεια τις ανάλογες αποφάσεις.
Το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που είχε συστήσει η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο του 2015 με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Παπαδόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΔΕΣΜΗΕ, με σκοπό να μελετήσει τις δυνατότητες και τη σκοπιμότητα των
ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών (Επιτροπή Εξέτασης Οικονομικότητας του τρόπου ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών), έχει ήδη, στο κύριο μέρος του, παραδοθεί στην Αρχή.
Εκείνο που προκύπτει ανεπιφύλακτα, είναι η ανάγκη να διασυνδεθούν και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων που σήμερα δεν είναι ενταγμένα στον προγραμματισμό, καθώς και τα Δωδεκάνησα. Για τα νησιά όμως του Βορειοανατολικού Αιγαίου η Επιτροπή, ως πρώτη προσέγγιση, προκρίνει ως οικονομικότερη τη λύση της κατασκευής εκεί νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, παρόλον ότι δεν αποκλείει κάποια βιώσιμα εναλλακτικά σενάρια διασυνδέσεων.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει διεξοδική, παρά μόνον ως ένα βαθμό, μελέτη του θέματος, προκειμένου να παρουσιάσει την τελική της πρόταση για το συγκεκριμένο σύμπλεγμα νησιών, προχώρησε ήδη σε συνεργασία με το ΕΜΠ αναθέτοντάς του έρευνα με αντικείμενο: «Διαμόρφωση και Κόστος Εγκαταστάσεων Εφοδιασμού των Υφιστάμενων Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου».
Βασικό αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το ΕΜΠ είναι να εξετάσει διεθνείς πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες αντίστοιχες περιοχές και να διερευνήσει νησί – νησί τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση με μονάδες αερίου (για παράδειγμα πιθανά λιμενικά ή άλλα έργα που χρειάζεται να γίνουν για να φτάνει το LNG)  και φυσικά το συνολικό κόστος που συνεπάγεται ένα τέτοιο project, αλλά και το ακριβές λειτουργικό κόστος που θα επιβαρύνει το σύστημα.
Στόχος να καταλήξει σε συμπέρασμα για το minimum κόστος μιας λειτουργικής και εφαρμόσιμης λύσης ηλεκτροδότησης με φυσικό αέριο. Για να κάνει αυτή τη δουλειά το ΕΜΠ έχει στη διάθεσή του 2-3 μήνες.
Στη συνέχεια η κοστολογημένη αυτή λύση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παπαδόπουλου, θα συγκριθεί με τις λύσεις διασύνδεσης μέσω καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα, και η Επιτροπή θα καταλήξει στην τελική της πρόταση προς της ΡΑΕ για το μοντέλο ηλεκτροδότησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Πρόθεση της Αρχής είναι η όποια λύση κριθεί ως βέλτιση να δρομολογηθεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι αν πρόκειται για τη διασύνδεση μέσω καλωδίου, θα κληθεί ο ΑΔΜΗΕ να την εντάξει – και μάλιστα με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα - στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου (2019-2028).
Αν πρόκειται για τη λύση του φυσικού αερίου, η ΡΑΕ θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να επιλεγεί ο φορέας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ο νόμος 4414/16 που αφορά τις ΑΠΕ και ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016, δίνει στη ΡΑΕ την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη να καθορίσει τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο πρέπει κάθε νησί να ηλεκτροδοτείται.
Έχει δε τη δικαιοδοσία ακόμα και να… αποσύρει την άδεια πετρελαϊκών μονάδων που λειτουργούν σήμερα σε νησιά, στο βαθμό που κρίνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες λύσεις, προκειμένου να πιέσει για την υλοποίησή τους.

 https://energypress.gr/news/fysiko-aerio-enantion-kalodioy-allagi-monteloy-gia-tin-ilektrodotisi-ton-nision-toy-voreioy

Αρχειοθήκη ιστολογίου