Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΔΕΗ: Αποφάσεις για εταιρικό μετασχηματισμό και καταβολή 1,8 εκ. ευρώ στο κεφάλαιο της EDS

Θοδωρής Παναγούλης
Αποφάσεις για την εταιρία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που εδρεύει στα Σκόπια της Β. Μακεδονίας και εξαγόρασε πέρυσι η ΔΕΗ έναντι 4,8 εκ. ευρώ έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν την αλλαγή της εταιρικής μορφής της από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρία, ενώ πριν την εξαγορά της, η EDS που άνηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κότσο Ανγκιούσεφ, ήταν ΕΠΕ.
Παράλληλα, και όπως αναφέρουν πηγές, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που συνεδρίασε χθες για τελευταία φορά υπό τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανόλη Παναγιωτάκη
αποφάσισε μαζί με τον εταιρικό μετασχηματισμό και την καταβολή ποσού 1,8 εκ. ευρώ στο αρχικό κεφάλαιο της Α.Ε. με σκοπό να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της (-1,6 εκ. ευρώ το 2018 και -1,7 εκ. ευρώ το 2017).
Η ΔΕΗ θα διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό καθώς, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, μία εκ των συνεργαζόμενων με την EDS τραπεζών, η NLB, κάλεσε την εταιρία να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση με τουλάχιστον 1,6 εκ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει πλήρως την πιστωτική της γραμμή ύψους 2,5 εκ. ευρώ.  
Η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης από την περασμένη Άνοιξη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να φέρει την EDS στα επίπεδα ευρωπαϊκών εταιριών.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για τη βέλτιστη λειτουργία της προχώρησε σε μελέτη διαχείρισης κινδύνων, η οποία οδήγησε στην κατάρτιση Πλαισίου Ανάληψης Κινδύνων και Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της EDS. Επιπλέον συστήθηκε επιτροπή εποπτείας και στήριξης της Βόρειο Μακεδονίτικης εταιρίας με αντικείμενο τη μέριμνα για τον εταιρικό μετασχηματισμό της, την παρακολούθηση υλοποίησης του, την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την περίοδο 2019 -2021 και την παρακολούθηση ολοκλήρωσής του.   
Ο μετασχηματισμός της σε Α.Ε. αποσκοπεί στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αλλά και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής της δυνατότητας έναντι πηγών χρηματοδότησης. Έτσι, σύμφωνα με πηγές, η EDS θα μπορέσει να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου της ΔΕΗ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου