Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Π. Καραλευθέρης για τον άγονο διαγωνισμό των μονάδων της ΔΕΗ: «Στόχος τους είναι τα νερά»

Χωρίς κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.  Θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό για τις μονάδες καθώς και η προηγούμενη φάση κηρύχθηκε άγονη λόγω χαμηλού τιμήματος. 
Η πώληση των μονάδων επιβλήθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Μιλώντας στον «Π» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Παντελής Καραλευθέρης, εξέφρασε έντονες ανησυχίες πως οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της αγοράς θα πιέσουν την Κομισιόν ώστε να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση την ένταξη των νερών στο παιχνίδι, εκφράζοντας τις ελπίδες του πως αυτό δεν θα «περάσει» από τη νέα κυβέρνηση, παρά τον «εκβιασμό» που επιχειρείται να γίνει. 
Αναλυτικότερα σχολίασε πως: «Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, διότι δυστυχώς όλοι οι παίκτες της αγοράς δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι τα μεγάλα βάρη που έχουν φορτωθεί στη ΔΕΗ, διαχρονικά, είναι αδύνατον να τα σηκώσουν, έστω και κατά το μέρος που αντιστοιχεί σε έναν σταθμό και ένα ορυχείο. Οι ιδιώτες επενδυτές στη χώρα έμαθαν να επενδύουν κρατικά κεφάλαια σε επενδύσεις χαμηλού κόστους. Δυστυχώς, στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν μπορούν να αντέξουν το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνικής ανταπόδοσης που επωμίζεται, όπως επίσης και τις σχέσεις ανταπόδοσης προς τις τοπικές κοινωνίες και τις σχέσεις προς τους εργαζομένους». 

«Στόχος τους είναι τα νερά» 
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι για τους επενδυτές, μόνο η υπεραξία και όχι μια καθαρά επενδυτική δραστηριότητα, εκτιμώντας πως θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Κομισιόν ώστε να επιβάλλει στη ΔΕΗ να τους δώσει και άλλες προνομιακές επενδυτικές  δραστηριότητες: «Στόχος τους είναι τα νερά και δυστυχώς, πιστεύω ότι και αυτή τη φορά η Κομισιόν δεν θα τους χαλάσει το χατίρι. Παρότι αποδείχθηκε ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν μόνο στο λιγνίτη, κατά πως έλεγαν και παρά τον εκβιασμό που αναμένεται να υποστεί η κυβέρνηση και η ΔΕΗ από την Κομισιόν, λόγω πιέσεων της αγοράς αλλά και λόγω της έρευνας της Digicom, για τη χειραγώγηση του μείγματος από τη ΔΕΗ. Στόχος είναι η νέα κυβέρνηση να προτείνει ένα μείγμα το οποίο θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να ελαττώσει από τα πολλά βάρη που έχει σε σχέση με τη λιγνιτική της δραστηριότητα, χωρίς να απωλέσει σημαντικό και νευραλγικό μερίδιο από την «υδραυλική» παραγωγή»». 
Σημαντικό είναι, τέλος, κάθε υπολογισμός να μην γίνει εις βάρος των εργαζομένων. Άλλωστε τέτοιες υποσχέσεις έδωσε και ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατέληξε.

(e-ptolemeos.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου