Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Τι ζήσαμε Θεέ μου...!! Τα καταφέραμε!!

Εναερίτης ΔΕΔΔΗΕ
ΤΖΊΛΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται..
Στα 20 χρόνια που υπηρετώ στον ΔΕΔΔΗΕ
δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες ζημιές στο δίκτυο μας από τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Το ίδιο ισχυρίζονται και παλιότεροι συνάδελφοι, λένε ότι συγκαταλέγεται μέσα στις 3 μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του Ομίλου ΔΕΗ.

Πάνω από 300 σπασμένες κολώνες, χιλιόμετρα αγωγών κομμένοι στο έδαφος, χωρίς ρεύμα το πιο τουριστικό μέρος της χώρας, η Χαλκιδική .
Χιλιάδες επισκέπτες, τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι.
Εκατοντάδες οι επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα. Κέντρα Υγείας, κατασκηνώσεις με χιλιάδες παιδιά, δημόσιες υπηρεσίες, αντλιοστάσια βιολογικοί και μέσα επικοινωνίας όλα σβηστά .

Επικρατεί πανικός παντού και σε όλα τα επίπεδα.

Γνωρίζοντας όμως ότι κάποιοι έχουν ανάγκη από ενημέρωση προσπαθώ να αντλώ πληροφορίες εκ των έσω και να ενημερώνω τα media για να καθησυχάζει ο κόσμος. Το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπά όλη νύχτα. Στις 04:00 τα χαράματα με καλούν από την Περιοχή Ανατολικής Θεσσαλονίκης που υπηρετώ να επανδρώσω μαζί με έναν συνάδελφο ακόμα το Πρακτορείο ΔΕΔΔΗΕ Νέων Μουδανιών. Στις 5 μίση τα χαράματα είμαστε εκεί. Όλοι σε εγρήγορση. Χωριζόμαστε και βγαίνουμε να κάνουμε μια καταγραφή των ζημιών.
Με το πρώτο φως της μέρας αντιλαμβανόμαστε
ε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μαθαίνουμε για τα θύματα και τους εκατοντάδες τραυματισμούς. Πηγαίνουμε παντού με επιφύλαξη φοβούμενοι για το τι θα αντικρύσουμε. Παντού ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Διαχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση και τους καταναλωτές με επαγγελματισμό και αλληλεγγύη. Προσπαθούμε να καθ ησυχάσουμε τον κόσμο και να του δώσουμε πληροφορίες .
"Είμαστε οι πρώτοι που αντικρίζουν οι κάτοικοι μπροστά τους μετά από ένα τέτοιο πρωτοφανές για τα έως τώρα δεδομένα φαινόμενο".

Αντιλαμβανόμενοι και οι πολίτες το μέγεθος της καταστροφής δείχνουν κατανόηση και μας δίνουν κουράγιο.
Οι ώρες περνούν και ο αριθμός των ζημιών αυξάνεται ραγδαία. Δέντρα ξηλωμένα, σκεπές στους δρόμους, καλλιέργειες κατεστραμμένες, αυτοκίνητα αναποδογυρισμενα, βάρκες πεταμενες μεσα στα χωραφια , ταμπελες, σημάνσεις βιτρινες και διάσπαρτα αντικείμενα στους δρόμους. Εικόνες που δεν έχουμε αντικρίσει ξανά!
Οι Εναερίτες απομονώνουμε διαρκώς τα τμήματα που δεν μπορούν να ρευματοδοτηθούν και δίνουμε ρεύμα όπου μπορούμε και είναι εφικτό. Προέχει πάντα η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.
Τα πρώτα 24ωρα μας βρίσκουν με σημάδια εξουθένωσης αφού οι ωρες της ξεκούρασης μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Δεν τα παρατάει κάνεις... Η υπηρεσία έχει μεριμνήσει ώστε η περιοχή να επανδρωθεί από συναδέλφους όμορων νομών. Όλοι στους δρόμους με τα λιγοστά μας εφόδια αλλά με περίσσια θέληση για βοήθεια.
Εντός λίγων 24ωρων η ζημιά περιορίζεται, έχουν πάρει ρεύμα τα μεγαλύτερα τμήματα της περιοχής. Η Χαλκιδική σιγά σιγά επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Καθώς ξεκινά και ομαλοποιείται η κατάσταση όλοι μας γινόμαστε πιο ήρεμοι. Κοιταζόμαστε στα μάτια χωρίς να μιλάμε... τα μάτια τα λένε όλα.. Τι ζήσαμε Θεέ μου...!! Τα καταφέραμε !! Ένα μειδίαμα ικανοποίησης σκιαγραφείται στα πρόσωπά μας.
Ξέρω ότι δεν τελειώσαμε.. Ξέρω ότι θα ασχολούμαστε με προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή την καταστροφή για πολύ καιρό ακόμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μια χούφτα ανθρώπων συνεργάστηκε με αυταπάρνηση άψογα και πέτυχε το ακατόρθωτο. Παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις προσωπικού και εφοδίων καταφέραμε να αποκαταστήσουμε
την ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής σε χρόνους που κανένας δεν φανταζόταν ούτε στα πιο αισιόδοξα πλάνα του!!
"Υποκλίνομαι στο φιλότιμο όλων των ανθρώπων, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάσθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες."

"Ο επαγγελματισμός που δείξαμε όλοι εμείς νομίζω ότι αύριο θα διδάσκεται στις μεγαλύτερες σχολές διαχείρισης κρίσεων."

Εναερίτης ΔΕΔΔΗΕ
ΤΖΊΛΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου