Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

"Αστεία" όσα ακούγονται για την κατάσταση της ΔΕΗ - Διαθέτουμε 700 MW αντλησιοταμίευσης, αλλά δεν λειτουργούν

"Αστεία" και "στερεότυπα χωρίς βάση" χαρακτήρισε, μιλώντας στο συνέδριο της A-Energy σήμερα, τα όσα ακούγονται "σχετικά με τον κύνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ, καθώς και για το ότι, για παράδειγμα, δεν έχει κονδύλια για να αγοράσει κολώνες ο ΔΕΔΔΗΕ", ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης.
Ας σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου αναφορές έχει κάνει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.
Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ δεν δίνει την εικόνα μιας επιχείρησης που καταρρέει, καθώς και ότι τα προβλήματα της επιχείρησης είναι κυρίως "εξωτερικά". Για παράδειγμα έχει αυξηθεί ραγδαία η τιμή των ρύπων CO2 με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να καλείται να πληρώσει μέσα στο 2019 περίπου 500 εκατ. ευρώ για ρύπους είπε ο κ. Ανδριώτης και
επισήμανε επίσης ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της επιχείρησης οφείλονται και στο ότι δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια (αντίθετα έγιναν και μειώσεις) τη στιγμή που αυξήθηκε το κόστος του ρεύματος. "Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση όταν δεν καλύπτει τα λειτουργικά της κόστη" τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά τα λοιπά, αναφορές στη συνολική εικόνα της αγοράς ενέργειας και συγκεκριμένα στην αποθήκευση ενέργειας είχε η σημερινή κ'ύρια τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΔΕΗ.
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά: "Ενώ όλες οι χώρες ΝΑ Ευρώπη οι ενδοημερήσιες τιμές ακολουθούν τη διακύμανση της ζήτησης, η Ελλάδα δεν τις ακολουθεί. Η γραμμή στην περίπτωσή μας είναι σχεδόν οριζόντια. Διαθέτουμε 700 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση τα οποία όμως δεν λειτουργούν, παρά ελάχιστες ώρες. Είμαστε μια εξαίρεση στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Τα παραπάνω αποτελούν προκλήσεις της μετάβασης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρυθμίσεις".

"Φταίει ο σχεδιασμός της αγοράς μας", εξήγησε ο κ. Ανδριώτης, προσθέτοντας ότι "όλοι υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το pool. Η ΔΕΗ θέλει να χρησιμοποιεί φθηνή ενέργεια μέσω των αντλησιοταμιευτικών για τις ώρες αιχμής, αλλά όπως λειτουργεί το pool δε μπορεί να το κάνει αυτό".

Τέλος, ο κ. Αδριώτης υπενθύμισε ότι το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ως το 2022 να έχει μερίδιο 9% στις ΑΠΕ, να είναι πρώτη στα φωτοβολταϊκά, 2-3η στα αιολικά και πρώτη στα μικρά υδροηλεκτρικά.



 https://energypress.gr



Αρχειοθήκη ιστολογίου