Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Χρέη στη ΔΕΗ: Ιδιοκτήτης βίλας στην Κηφισιά, χρωστά 24.000 – Ενταγμένος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Χρήστος Στεφάνου
Ο ενταγμένος παράτυπα και παράνομα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ιδιοκτήτης βίλας 972 τμ στην Κηφισιά, την υπόθεση του οποίου είχε αποκαλύψει ο Μ. Παναγιωτάκης το 2017, καλείται είτε να πληρώσει τις 24 χιλιάδες ευρώ που χρωστά αλλιώς θα δει την περιουσία του να κατάσχεται μέχρι του ποσού της οφειλής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έχοντας πλέον εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα και καθώς ο συγκεκριμένος στρατηγικός κακοπληρωτής αρνείται να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, προχωρά στη διαδικασία της κατάσχεσης. 
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση όπως και άλλες, είχαν γίνει γνωστές προ διετίας όταν και η ΔΕΗ ξεκίνησε, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της για τον έλεγχο των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, επιτόπιους ελέγχους. Τότε μαζί με τον εν λόγω στρατηγικό κακοπληρωτή, είχαν εντοπιστεί και άλλες
περιπτώσεις καταφανώς παράτυπες και παράνομες με ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών τόσο στα βόρεια προάστια, όσο και στα νότια, σε ακριβές συνοικίες του Πειραιά κλπ.
Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν σε ιδιοκτήτες που είχαν δηλώσει ψευδώς ότι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 12 χιλιάδες ευρώ, ότι έχουν ακίνητη περιουσία μικρότερη από τα όρια που προβλέπονται για το ΚΟΤ, ενώ και οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας που τιμολογούνταν με μειωμένη χρέωση ξεπερνούσαν τα προβλεπόμενα όρια.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, η μείωση των ανεξόφλητων οφειλών αλλά και των ρευματοκλοπών αποτελούν βασικά ζητούμενα για τη νέα κυβέρνηση, όπως έχει ήδη υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος έχει αναφερθεί σε περίπου 60 χιλιάδες οφειλέτες που ευθύνονται για οφειλές ύψους 800 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ των μυρίων προβλημάτων και της περιορισμένης ρευστότητας. Μάλιστα εκτός από τις διαδικασίες της εθελούσιας, την προετοιμασία της πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ και την εξυγίανση σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η νέα διοίκηση της επιχείρησης, το μέτωπο των κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που μπορεί να φέρει ουσιαστική βελτίωση στα διαρκώς συρρικνούμενα έσοδα της επιχείρησης. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου