Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ανεβαίνει επίπεδο η διαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς για τη ΔΕΗ και την ηλεκτρική αγορά

Γιώργος Φιντικάκης
Αύριο ή την Παρασκευή ίσως γίνει η πρώτη συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους των θεσμών που πιθανότατα θα λάβει χώρα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αποτελέσει ένα πρώτο crash test του νέου υπουργού για την ΔΕΗ.
Ως γεγονός δείχνει ότι η διαπραγμάτευση για την ΔΕΗ αναβαθμίζεται, καθώς ενώ αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τώρα μιλούν για πιθανή συνάντηση του υπουργού με τους “μεγάλους” του κουαρτέτου.
Οι συζητήσεις αυτές βέβαια δεν είναι παρά βολιδοσκοπικές, με την έννοια ότι ο έλληνας υπουργός θέλει να διαπιστώσει τις διαθέσεις των θεσμών απέναντι στο νέο σχέδιο για την σωτηρία της ΔΕΗ για το οποίο δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις, καθώς τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το τελικό σχέδιο για την ΔΕΗ δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά μόνο όταν αυτό συμφωνηθεί με τους δανειστές, και το πότε αυτό θα συμβεί, ουδείς το γνωρίζει, σε κάθε ωστόσο περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται προτού τοποθετηθεί νέος επικεφαλής στη ΔΕΗ.
Η αναλυτική καταγραφή των παραπάνω αδυναμιών, τόσο στα δίκτυα, όσο και στις μονάδες, θα είναι το πρώτο που θα ζητήσει ο υπ. Ενέργειας από τον διάδοχο του Μ.Παναγιωτάκη, εκκρεμότητα που επίσης παραμένει άγνωστο πότε θα επιλυθεί, με αρμόδιες πηγές να παραπέμπουν στην επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτες κρούσεις σε μάνατζερ της αγοράς έχουν αποβεί άκαρπες, καθώς ουδείς φάνηκε διατεθειμένος να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ. 
Το έργο του νέου μάνατζερ, όταν αυτός βρεθεί, θα είναι να βάλει μπροστά το λεγόμενο "σχέδιο σωτηρίας" της επιχείρησης, έργο που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο χρειάζεται το χρόνο του για να μπει σε εφαρμογή.  Προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, όπως επίσης οι διοικήσεις των εμπλεκομένων φορέων του χώρου, τρέμουν στην ιδέα του τι θα συμβεί στην επόμενη μεγάλη βλάβη ή αστοχία υλικού, πως θα αντιδράσει το ηλεκτρικό σύστημα μπροστά στον επόμενο μεγάλο παρατεταμένο καύσωνα, και ποια είναι τα πιθανά "plan b", αν και εφόσον αυτό, φτάσει στα όρια του. Σε αυτή την λογική αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας στο συνέδριο του Economist.  Αφενός θα μεταφέρει την ανησυχία του για την κατάσταση της ΔΕΗ, θα θέσει επιτακτικά την άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός σχεδίου ανάταξης της επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα αναδείξει και την οριακή κατάσταση στην οποία δουλεύει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Ειδικότερα θα επισημάνει ότι το προ ημερών ναυάγιο του διαγωνισμού με τους λιγνίτες αντιμετωπίζεται ως μία ακόμη ένδειξη των λανθασμένων χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης που συνετέλεσαν στην οικονομική απαξίωση αλλά και την προβληματική λειτουργία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια. 
Στο μεταξύ, τα όσα συζητώνται για το μέλλον της ΔΕΗ έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν τις πρώτες μετεκλογικές τριβές μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ.Φάμελλο να κατηγορεί τον Κ.Χατζηδάκη ότι καλλιεργεί σκόπιμα κλίμα καταστροφολογίας για να εφαρμόσει σχέδιο Ολυμπιακής στην επιχείρηση.

Συνάντηση Χατζηδάκη-Αδαμίδη εν μέσω κατηγοριών για σκόπιμη απαξίωση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ.Αδαμίδης, δηλώνοντας ότι τα όσα λέγονται για την ΔΕΗ κρύβουν σκοπιμότητες που στόχο έχουν την απαξίωσή της και εν τέλει την πώλησή της. Των δηλώσεών του ωστόσο, είχε προηγηθεί η η κριτική που του άσκησε η ΕΦΣΥΝ ότι η ΓΕΝΟΠ επιδεικνύει παράδοξη σιωπή στην επιχείρηση απαξίωσης. Κατόπιν της “επίθεσης” ΕΦΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έσπευσε να κάνει λόγω για σκοπιμότητες προκειμένου να απαξιωθεί η ΔΕΗ στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή της, σημειώνοντας πως στο παρελθόν, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έπραξε ακριβώς το ίδιο με την Ολυμπιακή.
Σημειωτέον ότι για σήμερα στις 5 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Αδαμίδη με τον υπουργό Ενέργειας Κ.Χατζηδάκη. Είναι προφανές ότι από εδώ και πέρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο όσον αφορά την στάση του απέναντι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ΔΕΗ .


 https://energypress.gr/news/anevainei-epipedo-i-diapragmateysi-toy-ypen-me-toys-thesmoys-gia-ti-dei-kai-tin-ilektriki-agora

Αρχειοθήκη ιστολογίου