Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΡΑΕ: Υπό ανάπτυξη το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της ΡΑΕ, από το βήμα του συνεδρίου της A-Energy.
Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν προκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ευρύτερα, καθώς είναι δύσκολη η αποτίμηση των οικονομικών δεδομένων της αποθήκευσης ενέργειας. Όπως εξήγησε, χρειάζεται ένα πλαίσιο με τα κατάλληλα σήματα, το οποίο να αποφεύγει τις στρεβλώσεις και τις υπέρμετρες χρεώσεις. Επιπλέον, πρέπει να περιλαμβάνει τις μονάδες και στο δίκτυο διανομής και στο δίκτυο μεταφορές, οι οποίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και
τεχνολογίες. "Θα απαιτήσει μεγάλες αλλαγές και πιθανόν επανασχεδιασμό του δικτύου διανομής. Η ΡΑΕ διαθέτει ομάδα που εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα στην κατάρτιση ενός πρώτου ρυθμιστικού σχεδίου για την αποθήκευση ενέργειας. Εν συνεχεία θα μελετηθεί διεξοδικά για να καταστεί λειτουργικό", υπογράμμισε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε εξίσου σημαντική την έλευση της ηλεκτροκίνησης για την αγορά ενέργειας. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αρχής από τις μέχρι τώρα διαγωνιστικές διαδικασίες στις ΑΠΕ, και εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί ο ρυθμός του 1 γιγαβάτ ετησίως στις εγκαταστάσεις.
Τέλος, μιλώντας με το "καπέλο" του καθηγητή, ο κ. Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε μονόδρομο στο απώτερο μέλλον την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής υδρογόνου μέσω παραγωγής ΑΠΕ.

 https://energypress.gr/news/anagnostopoylos-rae-ypo-anaptyxi-rythmistiko-plaisio-gia-tis-monades-apothikeysis-energeias

Αρχειοθήκη ιστολογίου