Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΕΒΙΚΕΝ: Πολιτικό το θέμα της εφαρμογής της απόφασης της ΡΑΕ για τα τέλη διανομή

 

Χρήστος Στεφάνου

Τον ορισμό ρητής προθεσμίας εντός της οποίας οι διαχειριστές των δικτύων διανομής θα συμμορφωθούν με το διατακτικό της απόφασης 1058/2020 ζητούν οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας. 

Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση της αύξησης των τελών διανομής που ίσχυσε από τον Αύγουστο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2016. Η αύξηση είχε επιβληθεί με το νόμο 4336, ο οποίος επιχείρησε να αποζημιωθούν οι διαχειριστές των δικτύων διανομής για την απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων «αποτελεί πρόκληση προς τη βιομηχανία της χώρας η μη συμμόρφωση των διαχειριστών δικτύων διανομής» και ζητεί από τη ΡΑΕ εκτός από τον καθορισμό ρητής προθεσμίας συμμόρφωσης, επιπλέον να επιβεβαιώσει τους υπολογισμούς της κάθε δικαιούχου  εταιρίας  ή να προσκομίσει τους δικούς της υπολογισμούς, αναφορικά με το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί σε κάθε εταιρεία της ΕΒΙΚΕΝ. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει ήδη παρέλθει εύλογος χρόνος από τη δημοσίευση της αρ. 1058/2020 απόφασης της ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης και της προθεσμίας, που θα οριστεί, θα πρέπει η ΡΑΕ αφενός να θεωρήσει ότι τεκμαίρεται σιωπηρή αποδοχή αναφορικά με τον υπολογισμό του προς επιστροφή ποσού, αφετέρου να προχωρήσει στην έγκριση του ποσού που θα πρέπει να επιστραφεί σε κάθε δικαιούχο  Εταιρία , σύμφωνα με το διατακτικό της αρ. 1058 απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι το θέμα της εφαρμογής της απόφασης της ΡΑΕ δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό και προειδοποιεί ότι η μη εφαρμογή της απόφασης θα κλονίσει την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας προς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Παράλληλα οι ενεργοβόροι καταναλωτές προειδοποιούν ότι θα υποβάλουν ενστάσεις και θα καταθέσουν αιτήσεις αναθεώρησης κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ για την έγκριση των ρυθμιζόμενων εσόδων των διαχειριστών των δικτύων διανομής. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη αφού προηγήθηκε η ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και απάντησε σε όσα θέματα τέθηκαν από τη νομική υπηρεσία της ΡΑΕ. Μάλιστα η βαρύτητα που έδωσε η ΕΕ στο θέμα αποδεικνύεται και από τη σχετική αναφορά στο κείμενο της πρόσφατης έκθεσης επιτήρησης της ΕΕ (surveillance report May 2020) στο οποίο γινόταν ειδική μνεία στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής. 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με το διατακτικό της αρ. 1058/2020 απόφασης, τα αντισταθμιστικά μέτρα αφορούν στους Επιλέγοντες Πελάτες, οι οποίοι κατά την περίοδο από 14.08.2015 μέχρι 1.12.2016 χρεώθηκαν από τις εταιρείες ΕΠΑ Αττικής, ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ΕΠΑ Θεσσαλίας και ΔΕΠΑ, τιμολόγιο διανομής 4 €/MWh, βάσει της οικείας διάταξης του νόμου 4336/2015, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μέλη της ΕΒΙΚΕΝ.  


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου