Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Ζημιά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ προκάλεσε στον ΔΕΔΔΗΕ σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές

 

Ζημία πάνω από 900.000 ευρώ προκάλεσε, σύμφωνα με δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μεγάλη εγκληματική οργάνωση με κατηγορούμενους 44 άτομα, τα οποία διέπρατταν κλοπές από μετασχηματιστές του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όπως αποκαλύπτει το «Θέμα», που έφερε την υπόθεση στη δημοσιότητα, η σπείρα έβγαλε κέρδος τουλάχιστον 450.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, στις αρχές του 2020 άρχισαν να καταγράφονται κλοπές σε μετασχηματιστές στα Μέγαρα και στον νομό Βοιωτίας. 

Μετά από σχετικές έρευνες, η ΕΛ.ΑΣ. κατόρθωσε να εντοπίσει ότι η σπείρα, που είχε συγκεκριμένη επιχειρησιακή δομή, απαρτιζόταν κυρίως από μέλη πακιστανικής καταγωγής που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, με τα μέλη της να έχουν διακριτούς ρόλους.

Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του «Θέματος», τα μέλη της σπείρας, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους:

- Φορούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται τα αποτυπώματά τους ή το γενετικό τους υλικό στα σημεία των κλοπών

- Σκαρφάλωναν στις κολώνες του υποσταθμού μέχρι το ύψος που βρίσκεται ο μετασχηματιστής

- Έκοβαν τα καλώδια που ενώνουν τους μετασχηματιστές του υποσταθμού με τις κολώνες με κόφτες ή ψαλίδες

- Μετά το πέρας των κλοπών, οι δράστες επικοινωνούσαν με τον «οδηγό» της οργάνωσης, ώστε να παραλάβει τους ίδιους αλλά και τους μετασχηματιστές. 

Αφότου κατάφεραν να συλλάβουν τους δράστες, οι αστυνομικές αρχές έκαναν εκτεταμένες έρευνες στα σπίτια τους, από όπου κατέσχεσαν τηλεφωνικές συσκευές και κάρτες SIM.

Μιλώντας στο «Θέμα» ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας, δήλωσε: «Άξιον απορίας το γεγονός ότι είχαμε συλλήψεις σε τρεις χρονικές περιόδους που προκαλεί πολλά ερωτηματικά ! Ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες πράξεις, διατυμπανίζει τη αθωότητα του και έχοντας εμπιστοσύνη στην υψηλού Κύρους Ελληνική Δικαιοσύνη θα αναμένει την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου».

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου