Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Για τρίτο μήνα χωρίς απώλειες μεριδίου η ΔΕΗ - Κυρίαρχος το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σταθερά στο ύψος του παραμένει το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς για τρίτο συνεχόμενο μήνα φαίνεται να μην έχει χάσει φορτία κατανάλωσης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας που αφορά στην παραγωγή και την προμήθεια για τον μήνα Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα η δημόσια εταιρία κατέγραψε και στις τρεις τάσεις (χαμηλή, μέση και υψηλή) συνολικό μερίδιο 67,61%, όταν τον Ιούλιο ήταν στο 67,74% και τον Ιούνιο στο 66,13%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή η εξέλιξη δείχνει πως η επιχείρηση δύσκολα θα χάνει μεγάλα ποσοστά στην προμήθεια καθώς μετά την απώλεια περίπου 1 εκατομμυρίου πελατών της- σε διάστημα αρκετών ετών -  το πελατολόγιο της έχει φτάσει στον σκληρό πυρήνα. Δηλαδή σε εκείνους που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν εταιρία (κυρίως καταναλωτές της επαρχίας και ηλικιωμένοι) και σε κάποιους που ίσως ακόμη βολεύονται στην ανοχή της εταιρίας να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς (αν και η διοίκηση έχει σφίξει τα λουριά). Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η στροφή της επιχείρησης σε εκπτώσεις και προσφορές, δηλαδή σε προϊόντα που τρέχει εδώ και χρόνια ο ανταγωνισμός.

Η μεγάλη ανακατανομή των μεριδίων φαίνεται ότι γίνεται μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών. Όπως εξηγούν πηγές, όσοι έκαναν το άλμα και άφησαν τη ΔΕΗ πια έχουν αναπτύξει την καταναλωτική συμπεριφορά της εναλλαγής των παρόχων ανάλογα με τις προσφορές και τις εκπτώσεις που τρέχουν.

Η Mytilineos (Protergia) φαίνεται ότι τον Αύγουστο ήταν κερδισμένη. Το μερίδιο της ανέβηκε σε 7,56% από 6,71% τον Ιούλιο. Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν τα μερίδια της Ήρων καθώς ήταν στο 5,93% από 6,18%, της Elpedison στο 4,54% από 4,83%, ενώ σχεδόν αμετάβλητα έμειναν τα μερίδια της NRG 3,02% από 3.09%, της Watt & Volt ήταν σταθερό στο 2,59%, της Volterra κινήθηκε στο 2,12% από 2,09%, η Φυσικό Αέριο ήταν στο 1,19% από 1,32%, ενώ σταθερή ήταν και η ΖeniΘ στο 1,12 από 1.13%.

Στο μέτωπο της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο ήταν για τον μήνα Αύγουστο το κυρίαρχο καύσιμο. Η παραγωγή μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 42,01% του φορτίου, η παραγωγή των ΑΠΕ το 23,77%, οι εισαγωγές το 21,85%, η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων το 6,29% και η υδροηλεκτρική παραγωγή το 6,08%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 12%. Οι εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 7% και οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική μείωση (-72%). Η λιγνιτική παραγωγή σημείωσε σημαντική μείωση (-64%) και η υδροηλεκτρική παραγωγή σημείωσε μείωση (-24%). Τέλος, η Παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε μικρή μείωση (-3%).

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου