Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Κάτω του 7% το νέο WACC του ΔΕΔΔΗΕ - Σύντομα η απόφαση της ΡΑΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή κατά την περίοδο 2021 – 2024

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σε επίπεδα λίγο κάτω του 7% θα κινείται το WACC του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, με βάση και το οποίο θα ιδιωτικοποιηθεί το μειοψηφικό πακέτο μετοχών του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ, έχοντας πάρει και το σχετικό σήμα από το ΥΠΕΝ, επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου ο διαγωνισμός πώλησης για το 49% του διαχειριστή (με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας) να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, όπως και έχει δεσμευτεί το υπουργείο.

Εφόσον συμβεί αυτό, τότε καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2021, με την αγορά να εκτιμά ότι το τίμημα θα κινηθεί κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο λογιστική αξίας, τα πάγια του διαχειριστή, δηλαδή τα δίκτυα μήκους 239.000 χλμ και οι υποσταθμοί, ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, το ύψος της απόδοσης του διαχειριστή, το οποίο η Αρχή υποχρεούται να έχει ανακοινώσει μέχρι το τέλος του έτους, θα κινείται ελαφρώς κάτω του 7%. Ετήσια απόδοση λίαν ελκυστική όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αντίστοιχοι διαχειριστές δικτύων διανομής δεν προσφέρουν WACC παρά το πολύ 2,5%.

Αλλά για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, απαιτείται επιτάχυνση σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και η τροπολογία Χατζηδάκη στο νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης που συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι μνηστήρες

Αρκετά προτού ξεσπάσει η COVID19 ανεπίσημο ενδιαφέρον για τον διαχειριστή είχαν εκδηλώσει η γερμανική EON, η ιταλική Enel, η Enedis, (θυγατρική της γαλλικής EDF), αλλά και κινεζικές εταιρείες. Δέλεαρ για παίκτες τέτοιου βεληνεκούς, το υπό έγκριση business plan του διαχειριστή για την περίοδο 2021 – 2024, με επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι τα δίκτυα κρύβουν έναν "θησαυρό", καθώς πάνω τους μπορούν να κουμπώσουν οπτικές ίνες (5G) και μεγάλη γκάμα υπηρεσιών τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Εξίσου μεγάλο δέλεαρ αποτελεί το έργο αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων μετρητών, διαγωνισμός ενιαίος για το σύνολο των παραπάνω μετρητών. Ενα έργο, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, που θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε πρόσφατα ο Κ.Χατζηδάκης και το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τον όμιλο, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει και δυνατότητα δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης για τους καταναλωτές.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021

Στο διαδικαστικό σκέλος, εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, δυο μήνες πριν την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου 2021-2024, θα έχει εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για την μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου. Από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που χρειάζεται για την υποβολή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την περίοδο 2021-2024, προβλέπεται η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης διανομής για την τετραετία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Δίνεται ωστόσο η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, την παράμετρο που αφορά την απόδοση κεφαλαίου (Wacc) την οποία πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δυνητικοί μνηστήρες.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, γεγονός που δίνει στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου