Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Το πανάκριβο ρεύμα για το λαό θα παραμείνει παρά τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής Ενέργειας

 

Την αντίφαση πως την ώρα που αυξάνεται ραγδαία η παραγωγή Ενέργειας, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια λόγω του διπλασιασμού των λογαριασμών ρεύματος την τελευταία δεκαετία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις περιοδείες σε νησιά παραγόντων Οργανισμών της κυβέρνησης που έχουν σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου. 

Σκοπός των περιοδειών, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» «είναι από τη μια να εμπεδωθεί το αφήγημα ότι, η "πράσινη ανάπτυξη" έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη επιδιώκουν να προετοιμάσουν το έδαφος για συναίνεση των νησιωτών στην "πράσινη" έφοδο των επιχειρηματικών ομίλων, σε βουνοκορφές και όχι μόνο των νησιών για "πράσινες" μπίζνες».

Χαρακτηρίζει υποκρισία πως επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος «όταν πριν λίγους μήνες πέρασαν στη Βουλή νόμο, που δίνει το περιβάλλον χωρίς πολλές "γραφειοκρατίες" όπως λένε», υπενθυμίζει πως εδώ και πολλά χρόνια «προωθείται η εγκατάσταση 99 ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο, Πάρο, καθώς και άλλων "μικρότερων" πάρκων που συναντούν πολύμορφες αντιδράσεις των κατοίκων», την καταστολή των αντιδράσεων με τα ΜΑΤ και υπογραμμίζει πως «η μέχρι σήμερα εμπειρία με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη χώρα μας αλλά και στις Κυκλάδες, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την υγεία μας, παρά μόνο για τα κέρδη τους». Η κυβέρνηση σταθερά στο πλευρό των επιχειρηματιών αντιμετώπισε με καταστολή και ΜΑΤ την αντίσταση των κατοίκων των νησιών. Επειδή ακριβώς θα θέλανε ν' αποφύγουν παρόμοιες αντιδράσεις και σε άλλα νησιά, γιαυτό πραγματοποιούνται οι εν λόγω περιοδείες στη λογική της ενσωμάτωσης του κόσμου στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών.

Καταλήγοντας τονίζει πως υπάρχει λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές, όπως και το σύνολο των αναγκών των κατοίκων των νησιών και του λαού γενικότερα με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα «αλλά χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Αναφερόμαστε σ' ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του. Όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, προφανώς και οι ΑΠΕ, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας για την Ενέργεια που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού προστατεύοντας το περιβάλλον και όχι όπως σήμερα συμβαίνει, όπου κριτήριο της παραγωγής είναι η αποκόμιση κερδών μιας χούφτας μονοπωλίων με οποιοδήποτε τίμημα».

(902.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου