Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story

 

Αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για τη ΔΕΗ, η οποία αλλάζει λογότυπο και έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό, σχέδιο και λειτουργία. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή εκδήλωση της επιχείρησης.

Όπως πρόσθεσε, η ΔΕΗ μετατρέπεται από μια δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις και κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη με κερδοφόρα αποτελέσματα και κυρίως με πολύ αισιόδοξες προοπτικές. Παράλληλα, ανακτά τον αναπτυξιακό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ότι η ΔΕΗ πέρασε από το χείλος της χρεοκοπίας στη λειτουργική κερδοφορία. "Τα έκτακτα μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε έσωσαν την εταιρεία από την κατάρρευση, αλλά και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες την απελευθέρωσαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και τα κύματα αλεπάλληλων προσλήψεων. Αποδείξαμε ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο".

Η ΔΕΗ αυξάνοντας τον πλούτο της αυξάνει και τον εθνικό πλούτο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της ΔΕΗ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "ναι, η ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story". 

Μιλώντας για το ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει το υψηλότερο κόστος χονδρεμπορικής στην Ε.Ε. και το target model θα οδηγήσει στη μείωση του σταδιακά. Σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ- ΔΕΠΑ Υποδομών, Εμπορίας θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις στις υποδομές, όπως υποστήριξε. 

Εκτός των παραπάνω, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει και το βλέμμα στο μέλλον με τη δραματική, ταχύτατη και απαραίτητη στροφή προς τις ΑΠΕ. "Ήταν αδιανόητο και αδικαιολόγητο πως ο κυρίαρχος παίχτης της αγοράς να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ μόλις 3%. Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ που αποδεικνύει το καλό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, καθιστά απαραίτητο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης που θα γίνει σύντομα και θα μετατρέψει τις αιτήσεις σε θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει πλαίσιο και για την αποθήκευση ενέργειας και για τα υπεράκτια αιολικά". 

Στο κρίσιμο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "ήξερα ότι έβαζα ψηλά τον πήχη με την απόφαση πέρυσι, αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει με το σχέδιο μετάβασης. Πιστοποιεί τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτό το εμβληματικό έργο. Η μετάβαση θα είναι επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες, είχε ήδη δρομολογηθεί αλλά τώρα επιταχύνεται". 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες μειώσεις για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που "οφείλει η επιχείρηση να στηρίξει", όπως είπε. 

"Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα αυξήσει την απασχόληση και τον εθνικό πλούτο, όλα αυτά αποτυπώνονται στο νέο λογότυπο, έναν κύκλο που παραπέμπει στον ήλιο και στην αέναη κίνηση. Περιγράφει μια επιχείρηση που πρέπει να είναι σε διαρκή εξέλιξη", κατέληξε.

 

 

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου