Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Έξυπνοι μετρητές, διασυνδέσεις, ενεργειακές παρεμβάσεις, αποθήκευση – Ποιά έργα ζητάει το ΥΠΕΝ να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

Μιχάλης Μαστοράκης

Μια σειρά ώριμων παρεμβάσεων στον ενεργειακό τομέα, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο για απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο draft του οποίου αναμένεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου.

Πρόκειται είτε για έργα που εμφανίζονται στο προσκήνιο πρώτη φορά, είτε για έργα τα οποία είχαν ήδη προγραμματιστεί, κάποια, δε, διεκδικούσαν μέχρι τώρα την ένταξή τους στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης συγκροτήθηκε, ως γνωστόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (390 δισ. επιδοτήσεις και 360 δισ. δάνεια) από το οποίο η χώρα μας έχει λαμβάνειν περί τα 32 δισ. ευρώ.

Το 37% περίπου των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τα έργα που έχει προτείνει το υπουργείο κινούνται στη βάση 7 αξόνων και συγκεκριμένα: Κύμα Ανακαινίσεων, Ενεργειακές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ, Ηλεκτροκίνηση, Δράσεις για την προστασία της Φύσης, Απολιγνιτοποίηση, Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά ενεργειακά έργα που επιδιώκει το ΥΠΕΝ να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

·         Οι κτιριακές ανακαινίσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αυτονομία. Προβλέπεται να καλύπτονται 60.000 κτίρια τον χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μια δεκαετία. Εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και κτίρια επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου.

·         Οι σημαντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Πρόκειται για έργα τα οποία θα απορροφούσαν πόρους του ΕΣΠΑ και συνεπώς η ένταξή τους στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα απελευθερώσει πόρους από το ΕΣΠΑ.

·         Η αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ για βελτίωση της ασφάλειας και σταθερότητας του συστήματος αλλά και μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

·         Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, επένδυση που «σέρνεται» την τελευταία δεκαετία, καθώς ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από τον Διαχειριστή «κόλλησε» σε δικαστικές διενέξεις των διεκδικητών.

·         Η επέκταση αγωγών φυσικού αερίου, τόσο σε επίπεδο εθνικού συστήματος, όσο και σε επίπεδο διανομής αερίου.

·         Ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα μη ώριμων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, σταθμούς υδρογόνου, τηλεθέρμανσης κ.λπ.

·         Η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος προώθησης της ηλεκτροκίνησης που είναι τώρα ανοιχτό και παρέχει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων). Επίσης προγράμματα για εγκατάσταση φορτιστών και ευρύτερα μονάδων παραγωγής εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης.

·         Ειδικές δράσεις για την απολιγνιτοποίηση στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης, αλλά και μη διασυνδεδεμένων νησιών, όπως περιγράφονται στο master plan που βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει, τέλος, έκτακτη επιχορήγηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» του ΕΛΑΠΕ που εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα είναι αρκετά πάνω από τα 200 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για αίτημα ιδιαίτερα δύσκολο να «περάσει» από την Κομισιόν, όπως αναγνωρίζουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που γίνονται για το Ταμείο Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου