Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Υπέρ του γερμανικού μοντέλου στα υπεράκτια αιολικά ο ΑΔΜΗΕ με έλεγχο των διασυνδέσεων από το διαχειριστή

 

Εν μέσω της ευρείας συζήτησης που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τάσσεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου για την ανάπτυξη των σχετικών διασυνδέσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο ανέφερε ότι τα υπεράκτια αιολικά και η αποθήκευση βρίσκονται στο επίκεντρο για την επόμενη ημέρα του ενεργειακού συστήματος. Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει όλα τα διαθέσιμα μοντέλα και πραγματοποιεί σχετικές μελέτες, ενώ τάσσεται υπέρ του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες, όπου οι διαχειριστές είναι αρμόδιοι για τις διασυνδέσεις των μεγάλων αυτών έργων.

Ο κ. Μανουσάκης μίλησε επίσης για το επενδυτικό σχέδιο ύψους 5 δις. του ΑΔΜΗΕ ως το 2030. Πρόσθεσε ότι την Τρίτη πρόκειται να ηλεκτριστεί το καλώδιο της Νάξου και θα ακολουθήσει το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου-Σύρου. Τα έργα αυτά θα οδηγήσουν εν τέλει σε αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για ΑΠΕ κατά 300 μεγαβάτ στις Κυκλάδες. Εν συνεχεία, όταν διασυνδεθούν τα νησιά του Β. Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα, θα προστεθεί ηλεκτρικός χώρος άλλων 1.000 μεγαβάτ για νέες ΑΠΕ, όπως τόνισε.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου