Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Μετά από 100 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί και το 8ωρο του Ν.2269/1920


Γράφει ο Γιάννης Κεμανές Μέλος των ΔΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

 Η πιο αντεργατική κυβέρνηση της ελληνικής ιστορίας, η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ., λειτουργώντας ως πιστή εντολοδόχος του ΣΕΒ, των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας με τα συνεχόμενα απίστευτα Νομοθετήματα, καταργεί, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όποια κατάκτηση των εργαζομένων είχε απομείνει από την λαίλαπα των μνημονίων την τελευταία δεκαετία, ενώ, την ίδια στιγμή, τα πληρωμένα συστημικά ΜΜΕ με την «ομερτά» που εφαρμόζουν, αναδεικνύονται ως ο καλύτερό τους σύμμαχος.

 Η Νέα Δημοκρατία, τηρώντας ευλαβικά το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα της, κατάφερε σαν ολετήρας μέσα μονάχα σε λίγους μήνες, με πρόσχημα την πανδημία, να δώσει απανωτά χτυπήματα στον κόσμο της εργασίας. Ιδού οι «10 εντολές του Μωυσή» που ήδη έχουν περάσει: 

 1. Δυνατότητα στον εργοδότη να μην δηλώνει σε καθημερινή βάση την εργασία στο ΕΡΓΑΝΗ, αλλά στο τέλος του μήνα.

 2. Πετσόκομμα του δώρου των Χριστουγέννων, που για το χρόνο της αναστολής εργασίας θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534€ και όχι επί του ονομαστικού μισθού. 

3. Πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και απλήρωτες υπερωρίες!!!

 4. Μονομερής απόφαση για δουλειά όλο το μήνα ή 2 εβδομάδες και εκ περιτροπής εργασία. 

 5. Μονομερής απόφαση για την τηλε-εργασία και την ανάκληση της. 

 6. Δυνατότητα διακοπής των αναστολών συμβάσεων για δουλειά όποτε θέλει ο εργοδότης. 

7. Διάλυση στην ουσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. 

 8. Απαγόρευση συναθροίσεων-διαδηλώσεων με τον χουντικής έμπνευσης Νόμο 4703/2020. 

9. Κατάργηση αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πτωχεύουν. 

10. Πτωχευτικός Κώδικας (ψηφίστηκε ΜΟΝΟ από το κόμμα της ΝΔ που αυτή τη στιγμή χρωστά στις τράπεζες 320.000.000 €): Αφαιρεί την οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες για πρώτη φορά να κατάσχουν μισθούς και συντάξεις!! Με το νέο κατάπτυστο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς «διαβούλευση» δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους: 

1. Καταργεί μετά από 100 χρόνια το 8ωρο που είχε νομοθετηθεί με το Ν. 2269 του 1920 και επιτρέπει 10ωρη εργασία χωρίς την υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής.

 2. Αυξάνει το πλαφόν ωρών των νόμιμων υπερωριών με μικρότερο κόστος για τον εργοδότη. 

 3. Προωθεί την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. 

 4. Ξηλώνει ολοκληρωτικά το ΣΕΠΕ παραπέμποντας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς!! (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ κλπ). 

 5. Καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, αφού στην ουσία, με τη δυνατότητα στο αφεντικό μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να ψηφίζει αντί ημών, καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις.

 6. Τρομοκρατεί με απαγόρευση πραγματοποίησης της όποιας απεργίας, αφού την βγάζει παράνομη εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης. 

7. Αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δεν δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του!! Δηλαδή το φακέλωμα των μελών του !! 

 8. Αλλάζει τον Ν.1264/82 για την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κατ’ ουσία της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας . Μέσα σε όλη αυτή την λαίλαπα, την ώρα που η κυβέρνηση επιλέγει σε αυτή τη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης με πρωτοφανείς συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία, να νομοθετήσει τόσο σκληρά αντεργατικά μέτρα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος «παίζει αμέριμνος το κομπολόι του», αρνούμενος έστω και την πραγματοποίηση ΔΣ στην ΓΣΣΕ. Δεν μας προκαλεί εντύπωση γιατί εδώ και χρόνια έχει διαλέξει πλευρά στην πορεία και την ιστορία του Εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

 Όμως, εμείς εάν αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, είναι σίγουρο πως μετά από λίγους μήνες με την πολιτική που ακολουθεί, θα πει στον λαό ότι δεν «βγαίνει» η εξίσωση για τις συντάξεις (με τις μικρές ή ανύπαρκτες λόγω μαύρης εργασίας εργοδοτικές εισφορές) και πρέπει να γίνουν περικοπές. Το ίδιο θα ισχυριστεί και με τους μισθούς του κόσμου, καθώς δεν θα «βγαίνουν» οι επιχειρήσεις των εντολοδόχων τους, ενώ, ήδη, οι τράπεζες τους έχουν χαρίσει εκατομμύρια ευρώ. 

 Είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συνιστούν εργασιακό μεσαίωνα. Εάν και εφόσον επιτρέψουμε μέσα στην πανδημία να περάσουν τα αντεργατικά αυτά μέτρα, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα για τον κόσμο της εργασίας και ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Έχουμε καθήκον σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το 8ωρο και στα παιδιά μας που ζουν από κρίση σε κρίση και δουλεύουν, αν δεν είναι άνεργα, σε χειρότερες συνθήκες από εμάς, να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν την τελευταία δεκαετία και να σταθούμε απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης. Γιατί έχουμε δικαιώματα και στην εργασία και στην ζωή. Γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

 www.eviatopblog.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου