Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα για τη “γαλάζια άλωση” του ΔΕΔΔΗΕ

 


Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου, κατέθεσαν ξανά ερώτημα στη Βουλή σχετικά με την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης:

“Την ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που κατέθεσαν στις 10.9.2020 επανακατέθεσαν σαράντα πέντε (45) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, καθώς δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες για τη «γαλάζια άλωση» που επιχειρείται από τη νέα Διοίκηση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και ενώ ο κύριος Χατζηδάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούσε σε δηλώσεις απαξίωσης του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος και του ΔΕΔΔΗΕ αφού διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής, όπως:

«Φοβάμαι ακόμα και για μπλακ άουτ στη ΔΕΗ και γι’ αυτό δεν κοιμάμαι τα βράδια», την ίδια περίοδο, τον Ιούλιο του 2019, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η οικονομική ένδεια του ΔΕΔΔΗΕ έχει καταστήσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας επισφαλές. Πολύ πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» επισημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πιο κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μέσω της απαξίωσης της ΔΕΗ “στρώθηκε” ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Φαίνεται όμως, όπως τονίζουν οι βουλευτές, ότι η προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ είχε ως στόχο να στρώσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κύριος Χατζηδάκης δεν παρέλειψε παράλληλα να αξιοποιήσει το διάστημα έως την ιδιωτικοποίηση, για να βολέψει «γαλάζια παιδιά», κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής παράταξης στην οποία ανήκει, με παχυλούς μισθούς και στο ΔΕΔΔΗΕ, όπως έκανε στη ΔΕΗ και σε πολλούς άλλους φορείς που εποπτεύει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν οι καταγγελίες για «στελέχη από τη αγορά» που καταλαμβάνουν θέσεις στο οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, με κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα, και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις που δημιουργούνται ειδικά για αυτούς, ισχύουν. Εάν ισχύουν συγκεκριμένα οι καταγγελίες για τη δημιουργία πληθώρας νέων διευθυντικών θέσεων, ακόμα και σε διευθύνσεις με λίγους εργαζόμενους, εις βάρος των συμφερόντων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών, καθώς, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που διευθύνσεις λίγων εργαζομένων, «σπάνε» σε τρεις (3) Διευθύνσεις για να δημιουργηθούν οι Διευθυντικές θέσεις!!

Ζητούν επιπλέον να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο εάν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να «αξιοποιήσει» και την πανδημία για να παραβιάσει τους κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού και να προβεί σε προμήθειες υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών με απευθείας αναθέσεις και στον ΔΕΔΔΗΕ και αιτούνται τέλος, να κατατεθούν τα σχετικά με τις προσλήψεις σε διευθυντικές θέσεις και με τη σύναψη συμβάσεων έγγραφα, το οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ τον Ιούνιο του 2019 και σήμερα, καθώς και το άθροισμα των αμοιβών των Διευθυντικών στελεχών την ίδια περίοδο”.

Αρχειοθήκη ιστολογίου