Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Γεγονός τα πρώτα διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρισμού - «Όχημα» από τη ΔΕΗ για τις τηλεθερμάνσεις


Γεγονός τα πρώτα διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρισμού - «Όχημα» από τη ΔΕΗ για τις τηλεθερμάνσεις
Τα συμβόλαια αφορούν παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες Αγ Δημήτριος 3, Καρδιά 3 και Μεγαλόπολη 4
Τα πρώτα διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρισμού έκαναν την εμφάνισή τους με τη λειτουργία του Target Model, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της υψηλής τιμής των πρώτων ημερών λειτουργίας.

Από τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην προημερήσια αγορά προκύπτει ότι η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή διμερών συμβολαίων συνολικής ισχύος 309 MW για την προμήθεια χαμηλής τάσης. Η ισχύς αυτή προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες Αγ Δημήτριος 3, Καρδιά 3 και Μεγαλόπολη 4, οι οποίες μπαίνουν στο σύστημα αλλά χωρίς να συμμετέχουν στην αγορά.

Η κίνηση αυτή της ΔΕΗ συνδέεται με την υποχρέωση διασφάλισης της τηλεθέρμανσης στην Δυτική Μακεδονία, που σημαίνει ότι βάζει στο σύστημα κάποιες λιγνιτικές μονάδες υποχρεωτικά. Η επιλογή των διμερών συμβολαίων εξυπηρετεί περισσότερο τον στόχο μείωσης της χονδρεμπορικής τιμή ρεύματος και λιγότερο την ίδια τη ΔΕΗ αφού με την ιδιότητα του Προμηθευτή αγοράζει ενέργεια από ακριβές μονάδες παραγωγής.

Αποκλιμάκωση των τιμών στην προημερήσια αγορά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε προϊδεάσει πριν την έναρξη λειτουργίας του target model για τη στήριξη της ΔΕΗ στο νέο μοντέλο αγοράς. Ετσι ενώ η διάθεση της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους θα πίεζε τις τιμές προς τα πάνω, συμβαίνει το αντίθετο.

Η τιμή στην προημερήσια αγορά που κινήθηκε πάνω από τα 53 ευρώ η μεγαβατώρα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Target Model υποχωρεί σήμερα Πέμπτη στα 43,2 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην αποκλιμάκωση της τιμής συνέβαλε και η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ, καθώς ο φθινοπωρινός αέρας ενίσχυσε την λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Μια πιο καθαρή εικόνα της αγοράς θα υπάρξει με την επαναλειτουργία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο των μονάδων φυσικού αερίου της Ηρων και της μονάδας της Elpedison στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης.



www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου