Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

«Τσιμπημένες» οι χονδρεμπορικές τιμές στις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του target model

 

Γιώργος Φιντικάκης

Χωρίς προβλήματα με καθολική συμμετοχή συνολικά 45 παικτών αλλά με «τσιμπημένες» τιμές έκαναν πρεμιέρα μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αγορές του target model.

Στην προημερήσια αγορά η τιμή το Σάββατο (για την Κυριακή) έκλεισε στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ την Κυριακή (για τη Δευτέρα) έκλεισε σημαντικά υψηλότερα στα 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Απόρροια πιθανότατα των όσων συμβαίνουν πάντα όταν πρόκειται για καινούργιες αγορές, τις οποίες τώρα μαθαίνουν οι παίκτες και για τις οποίες υπάρχει ακόμη έλλειμμα εμπιστοσύνης για το πως αυτές θα λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η περίοδος θέρμανσης, επομένως ολοένα και περισσότερο μπαίνουν μέσα και οι λιγνίτες, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργούν οι τηλεθερμάνασεις.

Σε κάθε περίπτωση και παρ' ότι η συμμετοχή ήταν καθολική, είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες, δηλαδή παραγωγοί, προμηθευτές, traders, Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦοΣΕ), δεν γνωρίζουν ακόμη πως να συμπεριφερθούν. Είναι θέμα χρόνου οι νέες αυτές αγορές να βρουν ρυθμό και οι τιμές να διαμορφωθούν σε πιο λογικά επίπεδα, απαντούν από την πλευρά τους στελέχη του χώρου της ενέργειας.

Σε επίπεδο διαδικαστικό δεν καταγράφηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα, ούτε τεχνικό, ούτε άλλης φύσης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το σύστημα φάνηκε να ανταποκρίνεται, τόσο σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, με την έννοια ότι αυτές ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα προσφοράς και ζήτησης, όσο και στα δεδομένα του φορτίου.

Στην ενδοημερήσια αγορά, επίσης κύλησαν όλα ομαλά και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγιναν σημαντικές διορθώσεις θέσεων εκ μέρους των παικτών. Σαν αποτέλεσμα στην ενδοημερήσια αγορά, οι τιμές έκλεισαν στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν και στην προημερήσια.

Οσο για την αγορά εξισορρόπησης, η οποία είναι το αμιγώς καινούργιο "εργαλείο" στο όλο σύστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν οι τιμές για την ενέργεια έκλεισαν στα αναμενόμενα από τα dry run επίπεδα. Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία είναι οι τιμές που θα προκύψουν από την εκκαθάριση η οποία γίνεται κάθε Πέμπτη, με βάση τις τελικές αποκλίσεις. Τότε και θα φανεί ποιός από τους παίκτες έχει λαμβάνειν και ποιός πρέπει να πληρώσει.

Σε ότι αφορά τις τιμές για την ισχύ, η αποζημίωση εφεδρειών έκλεισε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία έκλεινε στα dry run, τα οποία πάντως είχαν χαρακτηριστεί ήδη αρκετά υψηλά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κόστος των εφεδρειών διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2,5 με 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


energypress.gr/news

Αρχειοθήκη ιστολογίου