Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Τελευταίες ώρες για την πλατφόρμα του ΕΤΜΕΑΡ - Πρέπει να σπεύσουν οι δικαιούχοι των μειωμένων χρεώσεων

 

Χρήστος Στεφάνου

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τους δικαιούχους μειωμένων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (e-registry) που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ. 

Ως γνωστόν σύμφωνα με το νέο καθεστώς, κάθε χρόνο, θα τεκμαίρεται η επιλεξιμότητα των δυνητικών δικαιούχων μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το Ηλεκτρονικό Μητρώο θα λειτουργεί σε ετήσια βάση προσδιορίζοντας διακριτά τη μοναδιαία χρέωση ΕΤΜΕΑΡ με βάση ποσοτικούς δείκτες που υπολογίζονται από τα ιστορικά ενεργειακά και οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης τριετίας. 

Οι δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ είναι δύο κατηγορίες: 

Πρώτον, βιομηχανικοί καταναλωτές για καταναλώσεις που αφορούν σε επιλέξιμες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις

Δεύτερον, καταναλωτές με ρήτρα κεκτημένης επιλεξιμότητας, που είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες υψηλής ή μέσης τάσης ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης στις 30 Ιουνίου 2014 και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους μέχρι να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των δικαιούχων που έχει υποβάλει την αναγκαία δήλωση υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των  δυνητικών δικαιούχων, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα να κινδυνεύει να χάσει τη μειωμένη χρέωση και να πληρώσει ΕΤΜΕΑΡ στα 17 ευρώ η μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων άνοιξε στις 21 Σεπτεμβρίου και έκτοτε έχουν υποβληθεί και εγκριθεί περί τις 2 χιλιάδες αιτήσεις ενώ επιπλέον 900 έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. 

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου