Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Μάνος: Η ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγει το δρόμο για περισσότερες ΑΠΕ

 

Μιχάλης Μαστοράκης

Σε βασικό πυλώνα για την αξιοποίηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν εξελιχθεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιαίτερο το ρόλο των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου renewable & storage forum του energypress.

Ειδικότερα, βασική στόχευση του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μπορέσει να να διευκολύνει και να επιταχύνει τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών  και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας ταυτόχρονα με επιτυχία όλους τους στόχους του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).

Με μια νέα οργανωτική δομή και ανανεωμένη διοικητική ομάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ εκσυγχρονίζεται και ψηφιοποιείται σε τρια βασικά επίπεδα, στην εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία, στο δίκτυο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Ο εκσυγχρονισμός στο επίπεδο της εσωτερικής του λειτουργίας έχει ήδη φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχύτητα ανταπόκρισης του στις συνδέσεις ΑΠΕ, όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε (Χ3) τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο συγκριτικά με ολόκληρο το έτος 2019, τόσο σε πλήθος όσο και σε ισχύ. Στην καρδιά του «πράσινου» σχεδιασμού μας όμως βρίσκεται το δίκτυο όπου υλοποιούμε ταυτόχρονα πάρα πολλά έργα τεχνολογικής αναβάθμισης και δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές".

Επιπρόσθετα, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει στην απαραίτητη προεργασία για το roll out των έξυπνων μετρητών, υλοποιεί έργα όπως το GIS, τα συστήματα SCADA αλλά και ένα μεγάλο πλήθος νέων καινοτόμων εφαρμογών και ολοκληρωμένων λύσεων που ψηφιοποιούν τη λειτουργία όλου του δικτύου, μετατρέποντάς το σταδιακά σε ένα έξυπνο δίκτυο, ικανό να διαχειριστεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο την αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και όλες τις προκλήσεις από τη διεσπαρμένη παραγωγή.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, επισήμανε πως η ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, για τη δημιουργία έξυπνων νησιών, για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και για το μετασχηματισμό του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ενεργό, ευέλικτο και αμφίδρομο σύστημα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου