Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ενεργειακές Αποκρατικοποιήσεις: Σπριντ έως το τέλος του έτους


«Κατοστάρι» θα διανύσει η κυβέρνηση έως τα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα για τη ΛΑΡΚΟ, τον ΔΕΔΔΗΕ και την υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας παραμένουν σταθερά, με την έναρξη των διαγωνισμών για την πώληση της  νικελοβιομηχανίας να τοποθετούνται χρονικά στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ενώ του ΔΕΔΔΗΕ στα μέσα Δεκεμβρίου για να αναδειχθεί ανάδοχος προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021. Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για την υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας καθώς και των δύο ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών).

Ειδικότερα, πριν το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα προκηρυχθούν οι δύο διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος, ο οποίος θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά το μεταλλευτικό συγκρότημα της Λάρυμνας, ενώ ο δεύτερος από τον Ειδικό Διαχειριστή θα βγάλει προς πώληση τα μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, τα δύο υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή επεξεργάζονται όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου οι δύο διαγωνισμοί να διεξαχθούν παράλληλα, με στόχο όλα τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας να καταλήξουν σε έναν επενδυτή.

Για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην παραχώρηση της Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νοτίου Καβάλας, για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean, εντός του Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα αφορά στο πλαίσιο τιμολόγησης, πριν οι υποψήφιοι επενδυτές υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Σχετικά με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, τα market test   θα ξεκινήσουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, την Άνοιξη ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, ο οποίος θα έχει και σημαντικά δικαιώματα μειοψηφίας. Πάντως, πριν την έναρξη των market test  θα έχει εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το ρυθμιστικό έσοδο, δηλαδή το WACC του 2020, και θα ακολουθήσει η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν όλη την πληροφόρηση και να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Η αξία του Διαχειριστή μάλιστα θα αυξηθεί  με την ψηφιοποίησή του. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, μιλώντας στο συνέδριο Renewable & Storage Forum,  o εκσυγχρονισμός στο επίπεδο της εσωτερικής του λειτουργίας έχει ήδη φέρει αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχύτητα ανταπόκρισης του στις συνδέσεις ΑΠΕ.  Παράλληλα, όπως είπε προχωρά ο σχεδιασμός για την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, αλλά και η προεργασία για το roll out των έξυπνων μετρητών.  

Σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις δύο ΔΕΠΑ, για εκείνον της Υποδομών κλείνει τον επόμενο μήνα ένας χρόνος από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώλησή της (από κοινού με τα ΕΛΠΕ) από το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από πολλές παρατάσεις, το χρονοδιάγραμμα πλέον για την ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μετατίθεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.  Στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν  οι εταιρείες Italgas, EPH, First State Investments, οι διεθνείς εταιρείες επενδύσεων KKR και Macquarie καθώς και η κοινοπραξία   Sino- CEE Fund & Shanghai Dazhong Public Utilities (Group).

Όσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η προθεσμία φαίνεται ότι μετατίθεται για τον Μάρτιο παρότι το  αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Αξιοποίησης  του  ΤΑΙΠΕΔ προσδιόριζε τη λήξη της τελικής φάσης τον επόμενο μήνα. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη δεύτερη φάση έχουν προκριθεί οι κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ με την Edison και της ΔΕΗ με τη  Motor Oil Hellas καθώς και οι ελληνικές εταιρείες Mytilineos, ΤΕΡΝΑ και όμιλος Κοπελούζου και οι διεθνείς κολοσσοί της Shell και της MET Group.

(insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου