Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Με τη σφραγίδα της Volkswagen, δεύτερο «πράσινο» νησί η Αστυπάλαια – Πρόγραμμα 30 εκ. για ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Ένα ολοκληρωμένο project με επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθεί στην Αστυπάλαια με τη Volkswagen να δίνει το σινιάλο για τη μετατροπή της σε «πράσινο» νησί.

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού ομίλου Herbert Diess και πιθανότατα και τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής της Αστυπάλαιας πρόκειται να ανακοινώσουν την επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο ελληνικό νησί, η οποία θα συνοδευτεί και σχέδια εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Η Volkswagen θα αξιοποιήσει το ακριτικό νησί προκειμένου να δοκιμάσει την αυτόνομη οδήγηση σε ηλεκτρικά οχήματα. Οι Γερμανοί επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και συγκεκριμένα λεωφορείων και φορτηγών (MAN), επιδιώκοντας να ανταγωνιστούν τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην ηλεκτροκίνηση αλλά και να ικανοποιήσουν τους φιλόδοξους «πράσινους» στόχους που έχουν θέσει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Τον συντονισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος και είχε από κοντά… εδώ και ένα χρόνο τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για να τους πείσει στην υλοποίηση της επένδυσης σε ελληνικό νησί. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της χρονιάς είχαν γίνει επισκέψεις στη Θάσο αλλά τελικά οι Γερμανοί επέλεξαν την Αστυπάλαια, ως το καταλληλότερο μέρος για τη δοκιμή των καινοτόμων τεχνολογικών τους πρωτοβουλιών στην ηλεκτροκίνηση.  

Η Volkswagen, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται να αντικαταστήσει τον στόλο των δημοτικών οχημάτων (λεωφορεία, φορτηγά κλπ) με ηλεκτρικά και να εγκαταστήσει και φορτιστές.

Πάντως, στο πλαίσιο της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης προωθούν διοικητικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Επίσης επιταχύνονται διαδικασίες και για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σκοπός είναι η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί με ενεργειακή αυτονομία. Θα είναι το δεύτερο νησί, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων ΑΠΕ και τηλεθέρμανσης. 

 energypress.gr

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου