Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Έκτακτες δαπάνες 8-10 εκατ. ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ φέτος λόγω του κορωνοϊού


Έκτακτες δαπάνες 8-10 εκατ. ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ φέτος λόγω του κορωνοϊού
Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, η  επιβάρυνση είχε αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ ήδη από τον Σεπτέμβριο
Πλήθος στοιχείων συγκεντρώνει αυτή την περίοδο ο ΔΕΔΔΗΕ, έπειτα από αίτημα της ΡΑΕ, προκειμένου να υποβάλει την απαραίτητη εισήγηση για την έγκριση του ρυθμιζόμενου εσόδου για την περίοδο 2021-2024.

Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, από τη συλλογή αυτών των στοιχείων αποτυπώνεται ανάγλυφα η σημαντική επίπτωση που είχαν στις λειτουργικές δαπάνες τα μέτρα που έλαβε από το ξέσπασμα της πανδημίας, για την ανάσχεση της πανδημίας. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω έκτακτες δαπάνες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 8-10 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Με βάση τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, έως τον Σεπτέμβριο η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφαλείας είχε ήδη επιβαρύνει την εταιρεία με ένα ποσό ύψους περί τα 6 εκατ. ευρώ. Επομένως, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη πολλές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται ένα βήμα πριν από το γενικό lockdown, μόνο απίθανο δεν είναι μέχρι τον Δεκέμβριο οι σχετικές δαπάνες να αγγίξουν διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων.

Ακόμη πιο αρνητική αφετηρία για τις χρεώσεις

Για να δοθεί μία εικόνα για το μέγεθος της επιβάρυνσης, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι για όλο το 2019 ο Διαχειριστής κατέβαλε περί τα 9,53 εκατομμύρια ως αμοιβές καταμέτρησης των «ρολογιών» και διακοπών – επανασυνδέσεων παροχών. Το αμέσως προηγούμενο έτος, το σχετικό κονδύλι ήταν 8,91 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, οι έκτακτες λειτουργικές δαπάνες λόγω του κορωνοϊού έρχονται να προστεθούν στη συσσωρευμένη υποανάκτηση από τις χρεώσεις δικτύου διανομής των προηγούμενων ετών, η οποία στα τέλη του προηγούμενου έτους ανερχόταν σε 115,2 εκατομμύρια για τη ΔΕΗ (ως κάτοχο των παγίων) και τον ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, δημιουργείται μία ακόμη πιο αρνητική αφετηρία για τον καθορισμό των τιμολογίων της επόμενης περιόδου.

Εφαρμογή της μεθοδολογίας που εγκρίθηκε πρόσφατα

Οι έκτακτες και τακτικές δαπάνες συγκαταλέγονται στη σωρεία των στοιχείων που θα πρέπει να υποβάλει στη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ με την εισήγησή του, ώστε να προχωρήσει η Αρχή στην έκδοση της Ρυθμιστικής Απόφασης Διανομής για την τετραετία 2021-2024. Το ρυθμιζόμενο έσοδο, που θα εγκριθεί με την απόφαση, θα προκύψει από την εφαρμογή της μεθοδολογίας που ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΕ, στα στοιχεία της εισήγησης του Διαχειριστή.

Η Ρυθμιστική Απόφαση Διανομής θα εκδοθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους, η ΡΑΕ θα εγκρίνει το WACC για την επόμενη Ρυθμιστική Περίοδο, δίνοντας έτσι επενδυτική ορατότητα στους «μνηστήρες» του 49% του Διαχειριστή, που πρόκειται να εκχωρηθεί σε έναν στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας.

Κώστας Δεληγιάννης
www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου