Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Κώστας Σκρέκας: Διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για μονάδες ενέργειας

Διαγωνισμός 200 εκατ. ευρώ για μονάδες ενέργειας
Eurokinissi

Διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες Τρίτη το απόγευμα στο Greek investment forum in New York.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, όταν θα είναι έτοιμο και το θεσμικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης που θα αφορά τον τρόπο συμμετοχής τους στην αγορά τόσο για την απορρόφηση όσο και για την έγχυση ενέργειας.

Ο Κ. Σκρέκας συνέδεσε την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο το οποίο ως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% που προβλέπεται να είναι η φετινή επίδοση.

Εξαιρετική η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στον ενεργειακό τομέα επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τώρα και τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη υποδομών όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (που καλύπτει το 18 % των εισαγωγών της Ελλάδας), τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την ανάπτυξη υποδομών για την τροφοδοσία των Βαλκανικών χωρών με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από τις ΗΠΑ καλύπτει ήδη το 40% των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας μας φέτος.

Τέλος ο Κ. Σκρέκας ανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα ενεργοποιηθεί η αγορά χονδρικής φυσικού αερίου μέσω χρηματιστηρίου ενώ από την επόμενη χρονιά θα εισαχθούν και παράγωγα προϊόντα με διαφορετικές διάρκειες, που θα εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη ανταγωνισμού στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου