Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Έρχονται αλλαγές στις εγγυήσεις των προμηθευτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ΥΚΩ

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις εγγυήσεις που θα πρέπει να δίνουν οι προμηθευτές προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διαδικασίες που θα ακολουθεί ο Διαχειριστής σε περίπτωση μη απόδοσης των χρεώσεων ΥΚΩ περιμένει το ΥΠΕΝ, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης.

Προκειμένου η ΡΑΕ να διαμορφώσει αιτιολογημένη κρίση και να ασκήσει τη γνωμοδοτική της αρμοδιότητα, κρίθηκε αναγκαία η ανάθεση εκπόνησης μελέτης με θέμα «Ανάπτυξη πρότυπου μοντέλου για τους συντελεστές του κινδύνου αντισυμβαλλομένου, στον οποίο εκτίθενται οι διαχειριστές δικτύου, και τον προσδιορισμό κάλυψής τους. Βαθμονόμηση του μοντέλου και αναδρομικός έλεγχος με τη χρήση ιστορικών δεδομένων», η δαπάνη για την οποία εγκρίθηκε προ ημερών.

Η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η αθέτηση υποχρεώσεων ενός συμμετέχοντα μπορεί να αυξήσει σημαντικά το συστημικό κίνδυνο της αγοράς και να προκαλέσει προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας. 

Βάσει του κανονιστικού πλαισίου, οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπόχρεοι καταβολής εγγυήσεων ως εξασφάλιση για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την καταβολή των τελών ρυθμιζόμενης χρέωσης. 

Όμως, η Αρχή προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι υφιστάμενες μεθοδολογίες υποθέτουν ότι υφίσταται αντίστροφη σχέση μεταξύ οικονομικού κινδύνου και ύψους εγγυήσεων, χωρίς να λαμβάνεται ρητά υπόψη ο πιστωτικός κίνδυνος. 

Ως εκ τούτου, συμμετέχοντες με μεγάλο μέγεθος υποχρεώσεων μπορούν να καταβάλλουν αναλογικά πολύ μικρό μέγεθος εγγυήσεων. 

Έτσι, όμως, αυξάνεται σημαντικά ο συστημικός κίνδυνος της αγοράς ενέργειας, σε περίπτωση όπου ένας συμμετέχων μεγάλου μεγέθους αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Επίσης, πλήττεται ο ανταγωνισμός, καθώς επιβαρύνονται δυσανάλογα πολύ οι εταιρείες μικρού μεγέθους με χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Σε αυτό το δύσκολο γρίφο καλείται να δώσει λύση η ΡΑΕ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά στο ΥΠΕΝ και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 4643/2019 (ΦΕΚ Α’ 193) με την οποία αντικαταστάθηκε η παράγραφος 7 του άρθρου 57 του ν. 4508/2017, ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε. καθορίζονται το είδος, το ύψος, ο τρόπος παροχής εγγυήσεων ή άλλης ισοδύναμης εξασφάλισης από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Αυτοπρομηθευόμενους Πελάτες προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., η μεθοδολογία καθορισμού του ύψους και της αναπροσαρμογής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο σχετικό θέμα, ώστε να διασφαλίζεται η προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και η άσκηση της αρμοδιότητάς της, σε περίπτωση μη απόδοσης από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και τους Αυτοπρομηθευόμενους Πελάτες των χρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Προς τον σκοπό αυτόν, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. υποβάλλει εισήγηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός μηνός από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος, η γνώμη της Ρ.Α.Ε. παρέχεται εντός μηνός από την υποβολή σχετικού αιτήματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδεται εντός μηνός από την υποβολή της σχετικής γνώμης της Ρ.Α.Ε. Σε περίπτωση που η ανωτέρω γνώμη της Ρ.Α.Ε. δεν παρασχεθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί».

 

 https://energypress.gr/news/erhontai-allages-stis-eggyiseis-ton-promitheyton-pros-ton-deddie-gia-tis-yko-epitasi-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου