Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Σ.Π.Μ.Τ.Ε.: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ “ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ” ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.


Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 

Συνάδελφοι

Σε λίγες μέρες πρόκειται στην Βουλή, να συζητηθεί και να ψηφιστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Εδώ και μια δεκαετία περίπου η εργαζόμενη κοινωνία μαστίζεται, μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους. Έτσι λοιπόν μας είπαν ότι για να “σωθούμε” θα πρέπει να υπάρξει “ευελιξία στην εργασία”.

Αυτοί λοιπόν που ανέλαβαν διαχρονικά να υλοποιήσουν τις μνημονιακές διαταγές, ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν αυτό το “μπάχαλο” που επικρατεί στην χώρα, σε ότι αφορά την εργασία: καταστρατήγηση Σ.Σ.Ε., μειώσεις μισθών, ανεργία, αποθράσυνση εργοδοτών, μπλοκάκια, μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού κ.α.

Αφού συνέβησαν όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση μέσω του κατάλληλου ανθρώπου έρχεται όλα αυτά, να τα νομιμοποιήσει. Ο κατάλληλος άνθρωπος δεν μπορούσε να είναι άλλος πέρα από εκείνον που διέλυσε την Ολυμπιακή, που πολύ πρόσφατα μας κατάργησε την έκπτωση που είχαμε στους λογαριασμούς ρεύματος, κατοχυρωμένη μέσα από Σ.Σ.Ε. έναντι μισθού. Είναι ο άνθρωπος των ειδικών καταστροφικών αποστολών. Είναι ο Χατζηδάκης.

Όλο αυτό το διάστημα γυρνούσε από κανάλι σε κανάλι και “διαφήμιζε” το νομοσχέδιο του “οσάν πανάκια για τα εργασιακά” ,το οποίο όμως δεν κάνει τίποτα άλλο από τα να:

  • Αυξάνει το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά καθώς οι εργοδότες-πλέον-υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωση άκυρης απόλυσης και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης.
  • Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις.
  • Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση.
  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης-ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής- σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση.
  • Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες εργαζομένους, ακόμα και σε επιχειρήσεις που τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι γεμίζουν πλέον την ημερήσια διάταξη.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζεται σοβαρά για ισχυροποίηση των Σ.Σ.Ε. για την προστασία της εργαζόμενης κοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε πολύ καλά που πρόσκεινται  ιδεολογικά οι ηγεσίες των περισσοτέρων κρατών της Ε.Ε. Ο Χατζηδάκης όμως “το βιολί του”.

Είναι σίγουρο το αν η κυβέρνηση ανέθετε στον ΣΕΒ και γενικότερα σε εργοδοτικές ενώσεις να φτιάξουν το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που δημιούργησε ο άνθρωπος των “ειδικών αποστολών”. Μια κομματική αφίσα, αναφέρει ότι “ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια”, εμείς θα προσθέσουμε ότι ασταμάτητα δουλεύουν και οι καρδιές.

Συνάδελφοι είναι η ώρα να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να μην επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Θα είναι καταστροφική παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, για το μέλλον της χώρας μας.

Οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε μαζί με την ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία μέλη της, στην απεργία που προκηρύχθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, ΩΡΑ 11:00

Οι συνάδελφοι της Περιφέρειας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Εργατικών Κέντρων του Νομού τους.

                                                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                       Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου