Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Για αλλαγή της ρήτρας CO2 πιέζει την ΔΕΗ η ΡAE - Προκρίνει ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής όπως αυτή των άλλων προμηθευτών


Γιώργος Φιντικάκης

Την αντικατάσταση της ρήτρας CΟ2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ με ρήτρα χονδρεμπορικής, όπως ακριβώς αυτή που έχουν όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές στις συμβάσεις τους, ζητά από την επιχείρηση η ΡΑΕ, θεωρώντας ότι συντρέχει ρυθμιστικό πρόβλημα.

Τα δύο μέρη έχουν ανταλλάξει αρκετές επιστολές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress η ΡΑΕ εμμένει ότι υπάρχει θέμα και εφόσον δεν καταστεί εφικτό να πειστεί από τα επιχειρήματα της ΔΕΗ, τότε προφανώς και η τελευταία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Το ζήτημα ετέθη επισήμως για πρώτη φορά στην ΔΕΗ προς τα τέλη Μαΐου, όταν και κλήθηκε από την Αρχή να εξηγήσει την πολιτική της στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η τελευταία με τους προμηθευτές, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Είχε προηγηθεί εδώ και μήνες, ένα μπαράζ καταγγελιών από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με φουσκωμένους λογαριασμούς, τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση, απόρροια της ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων.

Αν και η ΔΕΗ μπήκε τελευταία σε αυτό το χορό, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά, στα τέλη Μαΐου την ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις, εντούτοις η ΡΑΕ την κάλεσε πρώτη.

Είχε προηγηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου η απόφαση της ΔΕΗ να «ξεπαγώσει» μετά από μήνες τη ρήτρα CO2, γεγονός που μεταφράζεται σε μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια των πελατών της, στα επίπεδα των 2-3 ευρώ.

Τα παραπάνω είναι απόρροια του συνεχιζόμενου ράλι στις τιμές CO2, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κινείται εδώ και καιρό σταθερά πάνω από τα 52 ευρώ τον τόνο - στις 14 Μαΐου είχε κάνει ιστορικό ρεκόρ στα 56,65 ευρώ- παρά τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ημερών (στα 50,14 ευρώ χθες). Ράλι που ανάγκασε την ΔΕΗ να εγκαταλείψει την θέση στην οποία είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλαδή να κρατά ανενεργή τη σχετική ρήτρα.

Υπό τις παρούσες πάντως συνθήκες και δεδομένου ότι η ΡΑΕ επιμένει στην θέση της, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση να περάσει και αυτή στην υιοθέτηση ρήτρας χονδρεμπορικής.

Της συνάντησης με την ΔΕΗ έχουν ακολουθήσει κλήσεις από τη ΡΑΕ και στους ιδιώτες προμηθευτές, χωριστά με τους καθετοποιημένους και χωριστά με τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς.

Στις συναντήσεις, η Αρχή ζητά αναλυτικά στοιχεία, σχετικά με τις ρήτρες που εφαρμόζουν, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε για τους τελευταίους η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα διερευνά σε νομικό επίπεδο, τόσο αν έχουν ακολουθηθεί μη σύννομες πρακτικές, όσο και αν υπάρχουν περιθώρια για κάποια εκ μέρους της παρέμβαση.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου