Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Tα έργα ορόσημο που άλλαξαν τον ΑΔΜΗΕ

www.capital.gr

Εκτίναξη επενδύσεων, υλοποίηση σημαντικών μεγάλων έργων, σχεδιασμός και ανάπτυξη μεγάλων νέων project αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η είσοδος σε νέες αγορές συνθέτουν την εικόνα του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη εταιρεία που βοηθά στο συνολικό μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία τετραετία ο ΑΔΜΗΕ έχει πετύχει εκτίναξη των επενδύσεων με τη δρομολόγηση κρίσιμων έργων για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας: από επενδύσεις μόλις 83,6 εκατ. ευρώ το 2012, η εταιρεία έφτασε σε επενδύσεις 453 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ φέτος στο 9μηνο το capex έφτανε στα 241,8 εκατ. ευρω.

Ενδεικτικά ορισμένα ορόσημα της εταιρείας την τελευταία τετραετία αφορούν:

Το 2017 στην είσοδο της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 24% το 2017.

Το 2018 στην ολοκλήρωση της α φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, την κατασκευή της νέας γραμμής μεταφοράς 400KV Μεγαλόπολης – Πάτρας, τη συμβασιοποίηση της Β και Γ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, τη συμβασιοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, την ένταξη της διασύνδεσης των Δωδεκαννήσεων στο δεκαετές πλάνο και την ίδρυση της Αριάδνη Interconnection που είναι 100% θυγατρική του ομίλου και είναι φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη Αττική

Το 2019 στην έναρξη διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, τη συμβασιοποίηση του έργου κατασκευής νέας Γ.Μ. 400 kV Μεγαλόπολης-Κορίνθου, την ολοκλήρωση πόντισης του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα, για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, μέσω του "Δυτικού Διαδρόμου" Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος, την ολοκλήρωση της υποβρύχιας διασύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου, την  ίδρυση της Grid Telecom, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, ως όχημα του Διαχειριστή για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους και την τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας.

Το 2020 στην ένταξη των νησιών του ΒΑ Αιγαίου στο δεκαετές πλάνο, τη συμβασιοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου-Εύβοιας, συμβασιοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης "SEleNe CC" στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων, την ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων την Έναρξη λειτουργίας του Target Model και την προκήρυξη διαγωνισμού για τη διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης (Δ’ Φάση διασύνδεσης Κυκλάδων).

Το 2021 στην ένταξη νέων διεθνών διασυνδέσεων και έργων αποθήκευσης στο δεκαετές πλάνο, το σύμφωνο Συνεργασίας για πιλοτικό σταθμό αποθήκευσης στον Υποσταθμό Θήβας, τη συμβασιοποίηση ανακατασκευής ΚΥΤ Κουμουνδούρου, την ολοκλήρωση της "διασύνδεσης των ρεκόρ" Κρήτης-Πελοποννήσου, την επιτάχυνση της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ανανέωσης παγίων και δρομολόγηση νέων έργων ψηφιακής αναβάθμισης ηλεκτρικών υποδομών και τέλος τη στρατηγική τοποθέτηση του Διαχειριστή στο πεδίο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Νέα έργα

Ποια είναι όμως τα βασικά νέα έργα που συνθέτουν το επενδυτικό πλάνο των επόμενων ετών. Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ολοταχώς ένα πράσινο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του ηλεκτρικού συστήματος, με ορίζοντα το 2030.

Η αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης λόγω των επενδύσεων του Διαχειριστή αγγίζει σήμερα το 30% σε σχέση με το 2017 και βρίσκεται σε τροχιά υπερδιπλασιασμού τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα τα νέα έργα που έχουν δρομολογηθεί είναι:

2022

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος (Α’ εξάμηνο 2022)

Αφορά στο νότιο τμήμα του Ανατολικού Διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με βασικό κόμβο το ΚΥΤ Κορίνθου.

Κατασκευή νέου ΚΥΤ Κορίνθου (Α’ εξάμηνο 2022)

Θαλάσσια διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας (μέσα 2022)

Ενίσχυση τροφοδότησης Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) με τη διασύνδεση στην Υψηλή Τάση της Σκιάθου με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Προϋπολογισμός έργου: 56 εκατ. ευρώ. Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων έχει ολοκληρωθεί από την Hellenic Cables και ο Υποσταθμός 150 kV βρίσκεται υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα 2022.

Νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Β’ εξάμηνο 2022)

Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υποσταθμού Maritsa East. Συνολικός προϋπολογισμός έργου: 66,3 εκατ. ευρώ (ελληνικό τμήμα: 8,75 εκατ. ευρώ). Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ελληνικό τμήμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2ο εξάμηνο 2022.

2023

Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου (Β’ εξάμηνο 2023)

H ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής είναι ένα έργο "με το κλειδί στο χέρι", με αντικείμενο την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS). Προϋπολογισμός: 45,7 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (μαζί με Γραμμή Μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος).

Ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης

Αποτελεί το πρώτο βήμα για τη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη αναδόχων για τον υποσταθμό στη Σαντορίνη και τα καλωδιακά τμήματα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

2024

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία, Ariadne Interconnection) έχει συνολικό μήκος (θαλάσσια & χερσαία τμήματα) 400 χλμ. και προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει ολοκλήρωση της διασύνδεσης εντός του πρώτου εξαμήνου 2024.

Στο θαλάσσιο μέτωπο των έργων, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πόντιση των οπτικών ινών (μήκους 335 χλμ. έκαστη) από την Prysmian, από την Αττική έως το Ηράκλειο Κρήτης.

Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε επίσης η πόντιση του πρώτου τμήματος (μήκους 170 χλμ.) του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς ρεύματος,  από την ανάδοχη εταιρεία Nexans. Μάλιστα, στην εν λόγω πόντιση χρησιμοποιήθηκε το υπερσύγχρονο πλοίο "Aurora" που εγκαινίασε πρόσφατα ο νορβηγικός κολοσσός.

Οι έρευνες βυθού έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το καλοκαίρι. Οι μελέτες για τα χερσαία καλωδιακά τμήματα έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό άνω του 80%. Η παραγωγή των καλωδίων ξεκίνησε πριν έναν χρόνο στα εργοστάσια των αναδόχων (Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ολοκλήρωση Γ.Μ. ΚΥΤ Κορίνθου-ΚΥΤ Κουμουνδούρου (έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με ΚΥΤ Κουμουνδούρου)

Ολοκλήρωση της Δ’ Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ολοκλήρωση της Δ’ Φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με τα νησιά Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος. Προϋπολογισμός: 260 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.  Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης για το ποσό των 165 εκατ. ευρώ.

2027

Ηλεκτρική διασύνδεση Δωδεκανήσων

Αφορά στη διασύνδεση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 1,5 δισ. ευρώ.

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Φιλίππων και ΚΥΤ Νέας Σάντας

Η νέα Γ.Μ. μήκους 140 χλμ. θα ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος στο ανατολικό σύνορο της χώρας και θα αναβαθμίσει την ικανότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες στην περιοχή.

2029

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου

Η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου στην Υψηλή Τάση περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, μέσω Ανατολικής Θράκης και Εύβοιας. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 890 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Ο σχεδιασμός της Εταιρείας περιλαμβάνει έργα ψηφιοποίησης σε τουλάχιστον 17 Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και 27 Υποσταθμούς του ΑΔΜΗΕ ανά την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης 7-8 χρόνια.

Με την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα υπερσύγχρονο δίκτυο για την επικοινωνία των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας, των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης, των Υποσταθμών στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων Διαχειριστών. Παράγοντας-κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέσω των χερσαίων και νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Τηλεπικοινωνίες

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, ο Διαχειριστής έχει επεκταθεί και στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Η Grid Telecom με δίκτυο κορμού που ξεπερνά τα 4.000 χλμ. έχει ήδη μισθώσει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους πάνω από 3.000 χλμ. οπτικών ινών και σύντομα αναμένεται να διαθέσει υπηρεσίες υπερυψηλών χωρητικοτήτων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ διεκδικεί, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 4 από τα 7 LOTs στον τηλεπικοινωνιακό διαγωνισμό Ultra Fast Broadband. Με το έργο αυτό, η Grid Telecom θα αποκτήσει ένα ευρύ οπτικό δίκτυο σε περισσότερους από 30 νομούς τις χώρας.

Πρόσφατα η εταιρεία σύναψε σημαντική εμπορική συμφωνία με την ισπανική Islalink για την διάθεση επίγειου οπτικού δικτύου κορμού, προκειμένου το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα IONIAN που ξεκινά από την Ιταλία να επεκταθεί στον ελλαδικό χώρο.

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής διασύνδεσης με την Ευρώπη που θα βοηθήσει την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Μεσόγειο, δίνοντας έναυσμα για νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Επόμενος στόχος της Grid Telecom είναι η επέκταση του δικτύου της και εκτός συνόρων το 2022, προσφέροντας εναλλακτικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες αλλά και με μεγάλους  τηλεπικοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης.


Αρχειοθήκη ιστολογίου