Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Από τα δικαιώματα ρύπων η νέα απειλή για τους λογαριασμούς ρεύματος – Κατέρριψαν κάθε ρεκόρ οι τιμές, πάνω από τα 81 ευρώ/τόνο


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Νέα απειλή έρχεται να προστεθεί για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μετά την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, σειρά έχουν τα απανωτά ρεκόρ στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κινήθηκαν σε επίπεδα άνω των 81 ευρώ ανά τόνο με τα συμβόλαια των μηνών Ιανουαρίου, Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022 να δείχνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα πάνω και από τα 81,6 ευρώ.

Οι τιμές των αέριων ρύπων, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές της αγοράς ενέργειας, πλησιάζουν πια και τις τιμές φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF. Οι εκτιμήσεις των ίδιων προσώπων θέλουν να κυμαίνονται και για το επόμενο διάστημα ανάμεσα στα 80 με 90 ευρώ/MWh. Χθες οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν κοντά στα 90 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Απρίλιο οπότε και ήταν στα 40 ευρώ/τόνο. Οι τιμές φυσικού αερίου για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν τετραπλασιαστεί.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί μεν να εμφανίζουν για τον Δεκέμβριο τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο η διαφορά ανάμεσα στα 217,26 ευρώ/MWh σήμερα με τα 230 ευρώ πριν από πέντε μέρες δεν συνιστά αισθητή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.

Στελέχη επιχειρήσεων της ενέργειας, θεωρούν ότι οι τιμές μπορεί όντως να αποκλιμακωθούν την Άνοιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις τους θέλουν το ξέσπασμα ανά τακτά διαστήματα ενεργειακών κρίσεων που δεν θα δίνουν το περιθώριο οικονομικής ανακούφισης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου